De Franse regisseur Christophe Ruggia (55) moet voor de onderzoeksrechter verschijnen nadat de Franse actrice Adèle Haenel hem van grensoverschrijdend gedrag had beschuldigd.

De Franse regisseur Christophe Ruggia werd dinsdagochtend opgepakt op grond van de beschuldiging van aanranding van een minderjarige actrice, zo bevestigde het parket van Parijs. Vandaag verschijnt hij voor de onderzoeksrechter.

Woensdag vond volgens Le Monde al een confrontatie plaats tussen Haenel en Ruggia. Beiden zouden bij hun versie van de feiten blijven, zo meldt een bron dicht bij het dossier.

Het parket had zelf een vooronderzoek voor ‘ongewenste intimiteiten’ en ‘seksuele agressie’ tegen een minderjarige jonger dan 15 door ‘een persoon met autoriteit’ opgestart. De aanleiding daarvan was het interview dat Adèle Haenel, nu 31 jaar oud, aan nieuwssite Mediapart had gegeven. Daarin beschuldigde ze de regisseur van grensoverschrijdend gedrag toen ze minderjarig was. Ze sprak onder meer van ongewenste aanrakingen en kussen.

Haenel heeft ook zelf een klacht ingediend voor ‘kindermishandeling en seksuele intimidatie’ toen ze minderjarig was.

Ruggia ontkent seksueel misbruik. Wel gaf hij toe dat hij fouten heeft gemaakt. ‘Ik zag niet dat mijn bewondering voor haar, en de hoop die ik in haar stelde, beklemmend zou kunnen overkomen, gezien haar jonge leeftijd’, zei hij in een mededeling. ‘Als dat is gebeurd, dan vraag ik vergiffenis.’

De zaak lokte hevige reacties uit in Frankrijk. Haenel kreeg daarbij de steun van heel wat collega’s als Marion Cotillard en Julie Gayet.