Coalitiepartner hard voor burgemeester Brussel: ‘Functie opnemen binnen Anderlecht is onethisch’
Philippe Close (PS) Foto: Kristof Vadino

Binnen het Brusselse stadsbestuur is grote onenigheid ontstaan over de toetreding van burgemeester Philippe Close (PS) tot de raad van bestuur van Anderlecht. Eerste schepen Benoit Hellings (Ecolo) noemt de toetreding in Le Soir in strijd met de ethische richtlijnen. ‘Dit ruikt naar belangenvermenging. Hierover is zeker niet met ons overlegd.’

De kritiek op de toetreding van burgemeester Close tot de raad van bestuur van Anderlecht klinkt steeds luider. Dinsdag al waarschuwden onder meer oppositiepartijen CD&V en de N-VA voor mogelijke belangenvermenging. ‘Laat ons vooral hopen dat dit in bepaalde dossiers, zoals het stadiondossier, niet tot belangenvermenging leidt’, tweette Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V). Woensdag noemde hoogleraar bestuurskunde Filip De Rynck (UGent) de zet van Close tegenover Bruzz dan weer ‘allesbehalve verstandig’.

Nu komt de kritiek ook vanuit het eigen stadsbestuur. Benoit Hellings (Ecolo), eerste schepen van de stad Brussel, zegt tegen Le Soir dat de toetreding van Close tot Anderlecht ‘niet overeenstemt met de ethische richtlijnen van het meerderheidsakkoord’.

‘Ik betreur zijn beslissing om twee redenen. Ze is ten eerste in strijd met de ethische richtlijnen en de decumulregeling die zijn opgenomen in het meerderheidsakkoord’, zegt Hellings. ‘Daarnaast wekt ze de schijn van belangenvermenging. Ze doet het idee ontstaan dat we terugkomen op het idee om van het Koning Boudewijnstadion geen thuisbasis te maken van een Brusselse voetbalclub. Ons bestuursakkoord is daarover heel duidelijk: dat gaan we niet doen.’

Close liet eerder al weten dat hij zijn functie als bestuurslid gratis zal uitvoeren. Een abonnement heeft hij al, uit eigen zak betaald. En tegen Bruzz benadrukte zijn woordvoerster dat de bouw van een nieuw stadion 'nu niet aan de orde is'.