Een aanklacht van de Maagdeneilanden stelt dat de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein zeker tot 2018 ‘minderjarige meisjes gevangen hield’ op zijn privé-eiland.

De procureur-generaal van de Amerikaanse Maagdendeilanden Denise George heeft een klacht tegen Epstein ingediend. Epstein en zijn medeplichtigen hebben ‘minderjarige meisjes en jonge vrouwen verhandeld, verkracht, seksueel misbruikt en gevangengehouden’ op zijn eigendommen op de Maagdeneilanden, zo klinkt de nieuwe aanklacht. Dat zou tussen 2001 en 2018 gebeurd zijn.

Er is sprake van tientallen slachtoffers. De jongsten zouden slecht 11 tot 12 jaar geweest zijn. Mogelijk zijn er nog honderden onbekende slachtoffers, klinkt het. Een 15-jarig meisje zou geprobeerd hebben al zwemmend te ontsnappen, maar ze werd gevonden en haar paspoort werd afgenomen. Volgens de aanklacht gebruikte Epstein een database om vrouwen en meisjes op te sporen die naar het eiland gebracht zouden kunnen worden.

Epicentrum

De procureur-generaal veronderstelt dat Epsteins eiland Little Saint James het epicentrum was van sekshandel. Dat kocht hij in 1998. Via een stroman zou hij ook het naburige eiland Great St. James in 2016 hebben gekocht, om te voorkomen dat hij vandaaruit in het oog werd gehouden.

‘Epstein gebruikte duidelijk de Virgin Islands en zijn verblijfplaats op Little Saint James als een manier om zijn activiteiten verborgen te houden en uit te breiden’, zegt Denise George aan The New York Times. Van Epstein mochten speurders nooit verder komen dan het dok op zijn eiland. ‘Dat noemde hij zijn voordeur’, zo staat in de aanklacht.

Beslag

De overheid van de Maagdeneilanden wil met de rechtszaak beslag laten leggen op de eilanden en eigendommen van Epstein op de Maagdeneilanden. In beslag genomen bezittingen zouden volgens de procureur-generaal van de eilandengroep gebruikt kunnen worden om slachtoffers te compenseren. De twee eilanden hebben een geschatte waarde van 86 miljoen dollar.

De Amerikaanse financier en zedendelinquent werd in augustus dood in zijn cel teruggevonden. In afwachting van zijn proces pleegde hij zelfmoord.