Picanol rest van de week dicht na cyberaanval
Foto: BELGA

De productie bij de Ieperse producent van weefmachines Picanol zal ook donderdag en vrijdag stilliggen na de cyberaanval. Dat bevestigt het bedrijf.

Picanol liet dinsdag al weten dat de productie hoogstwaarschijnlijk de hele week zal stilliggen. Dat wordt nu definitief bevestigd. ‘Donderdag en vrijdag zijn we ook dicht’, zegt een woordvoerder.

Bij Picanol is normaal een kleinere weekendploeg actief. Maar ook die zal niet aan de slag gaan.

Later donderdag zit het crisisteam opnieuw bijeen. In de loop van de volgende dagen moet duidelijk worden of er volgende week opnieuw productie is. Intussen gaat het onderzoek naar de cyberaanval verder.

Picanol heeft een klein legertje IT-mensen op de been gebracht om het probleem aan te pakken. Behalve de eigen IT-afdeling gaat het om externe experts. De impact voor Picanol is bijzonder groot omdat het bedrijf veel geïnvesteerd heeft in automatisering en robotisering. Maar zo’n vergaande automatisering houdt ook risico’s in.

Het uitvallen van de productie betekent economische werkloosheid wegens overmacht voor de 1.500 arbeiders en bedienden van Picanol in Ieper. Betalen aan de ransomware-daders zou geen optie zijn.