Twintiger opgepakt voor moord op Vlaamse pater (83) in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is de Vlaamse pater oblaat Joseph ‘Jeff’ Hollanders (83) zondag vermoord aangetroffen. De man werd bij hem thuis overvallen. De politie van Bodibe heeft woensdagavond een 23-jarige man opgepakt.

Joseph – Jeff – Hollanders (83), een Vlaamse oblaat die al meer dan een halve eeuw als missionaris werkzaam was is Zuid-Afrika, is zondag vermoord teruggevonden in zijn huis in het dorp Bodibe, in de buurt van Lichtenburg, in het noordwesten van het land. Dat melden lokale media en werd bevestigd aan onze redactie. Hij is vermoedelijk kort na zijn thuiskomst na de zondagsviering in zijn huis overvallen.

De gsm van de pater was in het bezit van de verdachte die in zijn woning in Bodife werd gearresteerd. De politie was hem via telefonie-onderzoek op het spoor gekomen. Vrijdag verschijnt de twintiger voor de rechtbank op betichting van moord.

Een dorpsgenoot die met pater Hollanders een afspraak had, heeft hem maandagochtend gevonden. Zijn lichaam droeg geen zichtbare sporen van verwonding. Maar de politie vermoedt dat hij gestorven is door wurging. De man werd gekneveld aangetroffen. ‘Die man had een groot hart. Hij leefde voor zijn gemeenschap. Zijn mensen waren een deel van zijn leven’, aldus bisschop Victor Phalana.

Joseph Hollanders werd dinsdag naar de kerk van Bodibe overgebracht, waar een rouwdienst werd gehouden. De uitvaartdienst vindt volgende week woensdag plaats in de Christus de Verlosserkathedraal van Klerksdorp, waar hij ook begraven wordt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig