MIVB brak in 2019 opnieuw haar rittenrecord
Ook fietsers zijn welkom in de Brusselse metro’s. Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB tekende in 2019 een recordaantal van 434 miljoen ritten op, of een stijging van goed 16 miljoen ritten tegenover 2018. In tijden van bewustwording rond klimaat worden de Brusselse bus, tram en metro steeds populairder, klinkt het.

Het gaat hard voor de MIVB. In 2017 haalde het voor het eerst de kaap van 400 miljoen ritten en de stijgende trend zet zich verder. In 2018 steeg het aantal ritten met 4 procent naar 417,5 miljoen, in 2019 groeide het aantal ritten opnieuw met 4 procent naar een record van 434 miljoen.

De metro blijft het populairste vervoersmiddel binnen het MIVB-aanbod, met 38 procent marktaandeel. Nipt daarna volgt de tram met 36 procent, de bus is goed voor 26 procent van de ritten.

Voor de MIVB was 2019 een jaar waarin de frequenties tijdens de daluren verhoogd werden, er nieuwe hybride en elektrische bussen in dienst genomen werden, het busplan verder werd ontplooid en de nieuwe tramlijnen 8 en 9 voor het eerst een volledig jaar werden uitgebaat. Die maatregelen zijn te zien in de cijfers.

De Lijn telt niet

‘We gaan niet op onze lauweren rusten. We zijn klaar voor de talloze uitdagingen die ons te wachten staan, om de ontwikkeling van het openbaar vervoer verder te zetten en de MIVB te bevestigen in haar rol als essentiële speler in duurzame mobiliteit in Brussel’, vertelt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

Hoeveel klanten De Lijn de voorbije jaren had, is overigens niet bekend. Sinds mei 2018 communiceert de raad van bestuur van de Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij namelijk niet meer over de omstreden tellingen van het bedrijf. De invoering van een nieuw telsysteem van De Lijn, dat exacte reizigersaantallen moet gaan meten, loopt vertraging op. Pas dit jaar zou De Lijn weer met betrouwbare cijfers komen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in