Zware brand in Spanje bij petrochemisch bedrijf: één dode
Foto: ap

Een persoon is om het leven gekomen bij de instorting van zijn woning, veroorzaakt door de schokgolf van de explosie in het petrochemische bedrijf IQOXE in het Spaanse Tarragona.

Bij een explosie rond 19.30 uur in een chemisch bedrijf nabij Tarragona (Catalonië) is zeker één dode gevallen. Zijn woning stortte in door de schokgolf die de explosie had teweeggebracht. Volgens de hulpdiensten hebben ook vier personen zware brandwonden opgelopen.

Het bedrijf Industrias Químicas de Óxido de Etileno (IQOXE) is naar verluidt het enige in Spanje dat ethyleenoxide (snel ontvlambare en explosieve stof) produceert. Het bedrijf heeft een productiecapaciteit van 140.000 ton per jaar.

Door de explosie ontstonden verschillende brandhaarden in andere installaties op de industriezone, aldus de Catalaanse krant La Vanguardia. De brandweer tracht eerst het vuur te blussen dat chemische opslagplaatsen bedreigt.

De Civiele Bescherming had eerst gevraagd dat 300.000 omwonenden binnen zouden blijven. Dat is intussen ingeperkt tot de gemeenten La Canonja en Vilaseca, net als driekwart van de stad Tarragona. Volgens de Civiele Bescherming is de grote rookpluim, die tot kilometers ver zichtbaar is, niet giftig.

De Spaanse premier Pedro Sanchez bood de Catalaanse regeringsleider Quim Torra ‘alle nodige hulp’ aan, zei Sanchez op Twitter.

Zware brand in Spanje bij petrochemisch bedrijf: één dode
Foto: ap
Zware brand in Spanje bij petrochemisch bedrijf: één dode
Foto: epa-efe