Jambon deelt toch meer projectsubsidies uit dan verwacht
Foto: BELGA

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) verdeelt 4 miljoen euro projectsubsidies in de eerste ronde. Oorspronkelijk zou hij 3,39 miljoen in twee ronden uitdelen, wat neerkwam op een besparing van 60 procent.

Na de protesten tegen de drastische cultuurbesparingen op de projectsubsidies, mildert minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) de bittere pil. Hij heeft het beschikbare bedrag van 3,39 miljoen euro kunnen optrekken tot 4 miljoen euro. Het extra geld is afkomstig van verschuivingen in de cultuurbudgetten.

Met de budgetverhoging kunnen alle projecten die door de adviescommissie als ‘zeer goed’ beoordeeld werden, een subsidie krijgen. Om iedereen mee aan boord te krijgen, krijgen ze 90 procent van het richtbedrag van de adviescommissie. Dossiers die als ‘goed’ of ‘voldoende’ beschouwd worden, vallen uit de boot.

In november besliste Jambon de beschikbare middelen voor projectsubsidies met 60 procent te verminderen. Het budget zakte toen van 8,4 naar 3,3 miljoen euro. Uit protest trok de cultuursector de straat op. Daaropvolgend zei Jambon in het parlement dat hij het jaarbudget, dat normaal over twee projectoproepen wordt verdeeld, in één keer op 15 januari zou uitkeren. Als hij bij de budgetcontrole van maart bijkomend geld vond, zou hij dat prioritair aan de projectsubsidies besteden.

Omdat nog niet duidelijk is of er in maart bijkomend geld gevonden wordt, volgt er nog geen oproep voor een tweede ronde. Als dat wel zo is, volgt mogelijk later nog een tweede ronde. Dat zou dan halfweg 2020 zijn.