Bernhard Eisel (38) zet fiets aan de kant
Bernard Eisel Foto: Photo News

De Oostenrijker Bernhard Eisel zet op 38-jarige leeftijd een punt achter zijn wielercarrière. Dat maakte hij dinsdag bekend via de sociale media.

Eisel boekte in 2010 met Gent-Wevelgem zijn mooiste zege. Hij klopte toen in een sprint Sep Vanmarcke en Philippe Gilbert. De Oostenrijker boekte ook ritwinst in de rondes van Qatar en Zwitserland en staat op de erelijst van Parijs-Bourges (2008).

De Oostenrijker begon zijn carrière in 2001 bij Quick.Step en fietste daarna ook voor Française des Jeux, T-Mobile, Columbia-HTC, Sky en Dimension Data (sinds 2016), waar hij vaak leadout speelde voor Mark Cavendish.

“Na negentien jaar heb ik beslist officieel te stoppen als profrenner”, laat Eisel weten. “Het was een ongelofelijk voorrecht om voor de meest prestigieuze teams in de mooiste wedstrijden te mogen aantreden. Ik heb vrienden voor het leven gemaakt en heb de wereld rondgereisd terwijl ik mijn dromen kon waarmaken. Maar nu is het tijd voor de volgende stap in mijn verhaal.”

Eisel zegt de herinnering te koesteren aan twaalf deelnames in de Tour, en aan zijn deelnames in Giro en Vuelta. Maar vooral op het feit dat hij zestien keer in Parijs-Roubaix startte en de hellekoers telkens uitreed, maakt hem trots. “Het is een wedstrijd waar ik echt van hou.” Een vijfde plaats in 2006 (toen Cancellara voor het eerst won) is er zijn beste uitslag.