Ieren op 8 februari vervroegd naar de stembus
Foto: EPA-EFE

De Ierse premier Leo Varadkar heeft beslist om op 8 februari, net na de Brexit, vervroegde parlementsverkiezingen te houden. Dit heeft de Ierse publieke omroep RTE dinsdag gemeld.

De centrumrechtse Fine Gael van Varadkar bestuurt sinds de parlementsverkiezingen van 2016 Ierland zonder over een parlementaire meerderheid te beschikken. Hij doet dat dankzij gedoogsteun van de rivaliserende, eveneens centrumrechtse partij Fianna Fail.

Meerdere schandelen sloegen echter deuken in de alliantie, daarbovenop kwam de onzekerheid omtrent de Britse uitstap uit de Europese Unie op 31 januari.

‘Ik heb altijd gezegd dat de verkiezingen moeten worden gehouden op het moment waarop dat het beste is voor het land’, zei Varadkar dinsdag op een persconferentie. ‘Dat moment is nu aangebroken.’

Zowel Fine Gael als Fianna Fail weigert samen te werken met Sinn Fein, de derde partij van het land en ooit de politieke vleugel van het gewelddadige Iers Republikeins Leger (IRA). Daardoor zullen mogelijk nog kleinere partijen, zoals de groene partij, bepalen wie de volgende premier van Ierland wordt. Volgens de opiniepeilingen zijn Fine Gael en Fianna Fail aan elkaar gewaagd.