Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil met alle betrokkenen rond de tafel zitten om een plan uit te werken voor de bescherming van de wolven. Want 'onze' twee wolven August en Noëlla hebben elkaar intussen al ontmoet.

Wolf August vertoeft al langer in ons land, op 30 december werd Noëlla voor het eerst in Limburg gezien op een wildcamera. Volgens Koen Van Den Berge van het ­Instituut voor ­Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) hield de wolvin zich al langer op in de buurt van een geurspoor van ­August.

Beelden tonen nu dat beide elkaar hebben ontmoet. ‘Deze beelden bewijzen het: de wolven zijn onmiskenbaar een koppel’, zegt Van Den Berge. ‘De beelden tonen nadrukkelijk dat de wolven elkaar aanvaarden. Er is zeker geen agressiviteit naar elkaar toe, integendeel. Op een van de beelden is te zien hoe Noëlla zich onderdanig opstelt als nieuwkomer. In dit geval staat onderdanigheid gelijk aan vriendelijkheid. Het is het begin van een nieuwe romance.’ De twee kunnen dit jaar nog welpjes hebben, aangezien de paartijd in februari valt.

Vlaams Demir wil daarom met alle betrokkenen een plan uitwerken om de wolven te beschermen. 'Via de pers ruziemaken heeft geen zin', zegt Demir. 'Het is een collectieve verantwoordelijkheid.'

Ze reageert daarmee op het dreigement van Welkom Wolf met gerechtelijke stappen, indien de overheid nalaat dringende maatregelen te nemen om de wolven August en Noëlla beter te beschermen. De organisatie Welkom Wolf eist ook dat er een einde wordt gemaakt aan de intensieve jacht in hun territorium. Maar volgens het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) vindt er vandaag geen jachtactiviteit plaats in dat gebied.

'Ik zal de verschillende betrokkenen - het ANB, de Natuurinspectie en Welkom Wolf - rond de tafel brengen om samen een snel implementeerbaar plan uit te werken om de wolven te beschermen', aldus Demir. 'Dat zal productiever zijn.'

De overheid roept iedereen op om de wolven, een beschermde diersoort, geen kwaad te doen. De vorige partner van August, Naya, en haar welpjes werden waarschijnlijk om het leven gebracht. Volgens de Natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) werden ze kwaadwillig doodgeschoten door professionelen. Er werd een onderzoeksrechter aangesteld om haar dood te onderzoeken.

Wolven kunnen schade veroorzaken bij veehouders. Wie preventieve maatregelen wil nemen om zijn dieren te beschermen, kan daarvoor een beroep doen op steun vanuit Vlaanderen. Wie denkt een wolf gezien te hebben, kan dat melden op de website van Welkom Wolf.