Voor de derde keer in twee jaar gaat Marc Coucke met de grove borstel door het organigram van Anderlecht. De nieuwkomers moeten volgens ingewijden meer stabiliteit en duidelijkheid brengen in de dagelijkse werking van de club.

Anderlecht beleeft een sportieve en financiële crisis. Om orde op zaken te stellen, trekt Marc Coucke nieuwe mensen aan. Karel Van Eetvelt, de voormalige Unizo-topman en huidige ceo van bankenfederatie Febelfin, wordt de nieuwe ceo van voetbalclub Anderlecht. Wouter Vandenhaute wordt sportief adviseur, Patrick Lefevere en Philippe Close treden toe tot de raad van bestuur.

Opvallend daarbij is dat de dagelijkse leiding van de club voor het eerst bij één man komt: Karel Van Eetvelt. Hij komt boven sportief manager Michaël Verschueren te staan en niet ernaast, zoals zijn voorganger Jo Van Biesbrouck. Verschueren blijft sportief directeur en zal de transfers blijven regelen, maar verdwijnt uit de raad van bestuur.

Van Eetvelt krijgt dus het roer van de club in handen en moet voor financiële orde zorgen. De voormalige Unizo-topman stopt eind maart als ceo bij bankenfederatie Febelfin en gaat vanaf 1 april ceo Jo Van Biesbroeck vervangen. Van Biesbroeck blijft zijn opvolger nog enkele maanden bijstaan om de overgang vlot te laten verlopen.

Opvallend is ook de rol van Wouter Vandenhaute. Hij heeft al 25 jaar een plaats op de eretribune van Anderlecht en kent het huis door en door. Als extern sportief adviseur van ceo Karel Van Eetvelt moet Vandenhaute diens gebrek aan sportieve knowhow compenseren. Vandenhaute, die twee jaar geleden zelf tevergeefs een overnamebod op Anderlecht deed, moet over alle sportieve en strategische beslissingen rapporteren aan de versterkte Raad van Bestuur.

Zijn ervaring als medeaandeelhouder van Let’s Play, het sportmanagementbedrijf dat hij samen met Peter Smeets (ex-spelersbegeleider bij Anderlecht) en Bob Claes (ex-directeur van Standard) heeft opgezet, zal Vandenhaute daarbij wellicht helpen.

Zelf zegt Vandenhaute: 'Ik ben aangenaam verrast over de open, constructieve gesprekken die ik met de voorzitter kon voeren. Op basis daarvan heb ik besloten om als extern adviseur de nieuwe ceo en de raad van bestuur, die alle strategische beslissingen neemt, bij te staan. Met mijn expertise op diverse terreinen wil ik graag meehelpen om van Anderlecht opnieuw een club te maken waar winnen in de cultuur zit.’

Voor alle duidelijkheid:  met het regelen van transfers zal Vandenhaute zich wegens gevaar voor belangenvermenging (Let’s play heeft onder meer Youri Tielemans en Benito Raman onder contract ) formeel niet mengen. Daarom ook kreeg Vandenhaute de titel van extern adviseur opgeplakt.

Wielermanager Patrick Lefevere en burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) treden toe tot de raad van bestuur van RSCA. Ze zullen fungeren als onafhankelijke leden, dus zonder inbreng van kapitaal, en moeten voor extra knowhow zorgen. 

Lefevere heeft volgens ingewijden ‘een grote kennis van de sportwereld en weet hoe hij sportieve successen kan boeken met een klein budget’. Close moet naar verluidt het Brusselse karakter van Anderlecht versterken. Niet zonder belang als Anderlecht op middellange termijn zijn eigen nieuwe stadion wil bouwen, zoals concurrent Club Brugge recent aankondigde. Al heeft dat officieel niet met de benoeming van Close te maken.

'Met deze beslissingen willen we de operationele werking en de strategische positie van de club versterken om Anderlecht opnieuw slagvaardiger en daadkrachtiger te maken', duidt voorzitter Marc Coucke deze structurele wijziging.

Reacties

Van Eetvelt zegt dat hij rechtstreeks door Marc Coucke is aangesproken om ceo te worden. Dat gebeurde twee weken geleden. ‘Het aanbod was zo concreet dat het snel is gegaan’, zegt Van Eetvelt.

Wouter Vandenhaute zegt dat hij met zijn expertise graag wil meehelpen om van Anderlecht 'opnieuw een club te maken waar winnen in de cultuur zit'.