Aandeel Picanol geschorst op beurs van Brussel
Foto: thv

Het aandeel van weefgetouwenproducent Picanol is dinsdagochtend geschorst op de beurs van Brussel, in afwachting van een persbericht. Dat meldt beursregulator FSMA. De West-Vlaamse weefgetouwenproducent werd maandag het slachtoffer van een cyberaanval.

Cybercriminelen lieten maandag ransomware los op de computersystemen van Picanol. Daardoor moest het bedrijf het merendeel van zijn productie in Ieper, maar ook die in zijn vestigingen in Roemenië en China, stilleggen.

De eerste melding van de cyberaanval bij Picanol kwam zondagnacht vanuit de Chinese vestiging. Daar raakte het IT-systeem niet opgestart. Gistermorgen bleek de ransomware ook toegeslagen te hebben op het hoofdkantoor in Ieper. Het management van Picanol heeft meteen de politie en het gerecht ingeschakeld om de aanval te onderzoeken en de daders op te sporen. De parketafdeling van Veurne voert het onderzoek, samen met de West-Vlaamse Computer Crime Unit van de gerechtelijke politie. Gisteravond waren de ernst en omvang van de gebruikte ransomware nog niet ­helemaal duidelijk. Maar de schade bleek aanzienlijker dan eerst gedacht.

Maandagmiddag sprak de bedrijfsleiding van Picanol tegenover de beurswaakhond FSMA nog de hoop uit dat de productie snel zou kunnen worden heropgestart. Volgens het bedrijf was er op dat moment geen reden om de koers van het aandeel op de beurs van Brussel te schorsen. Maar ’s avonds ging dat scenario weer de kast in en werd het personeel ingelicht dat er ook vandaag niet ­gewerkt zal worden. Het bedrijf voert (tijdelijke) werkloosheid in wegens overmacht. Wereldwijd telt Picanol 2.300 werknemers, in Ieper zijn er dat ruim 1.500.

Aan De Standaard zei bedrijfswoordvoerder Frederic Dryhoel nog dat het bedrijf en de FSMA zullen bekijken hoe het verder moet met de beursnotering. ‘We zullen de markten correct informeren.’

Cybercriminaliteit neemt toe

‘Wereldwijd zit dit soort cybercriminaliteit, aanvallen met ransomware, in de lift’, zegt ­Katrien Eggers van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). ‘Iedereen kan het slachtoffer worden: van gamers tot beoefenaars van zelfstandige beroepen, ziekenhuizen, grote bedrijven en de overheid. In Frankrijk legde ransomware 120 ziekenhuizen plat. Ook een Belgisch ziekenhuis was al slachtoffer.’

In het recente verleden bleek al dat een aanval met ransomware zware gevolgen kan hebben. In ­juni vorig jaar lag de productie bij Asco in Zaventem, een fabrikant van gesofisticeerde vliegtuig­onderdelen, bijna vier weken stil.

Volgens onze informatie hebben de aanvallers losgeld geëist van Picanol. Dat was vorig jaar ook bij Asco het geval, maar dat bedrijf heeft altijd ontkend geld te hebben betaald.

Bitcoins als losgeld

Ook het Harelbeekse bedrijf Ranson, een distributeur van grondstoffen voor bakkerijen, werd vorig jaar het slachtoffer van een ransomaanval. De criminelen eisten hun losgeld in de vorm van bitcoins. Ranson betaalde toen wel.

Lang niet alle cyberaanvallen komen aan het licht, zegt Katrien Eggers. ‘Particuliere slachtoffers geven dit zelden aan en ook ­bedrijven zijn niet happig om ­bekend te maken dat ze slacht­offer werden. Behalve de financiële verliezen kan ook de imagoschade aanzienlijk zijn voor een bedrijf.’