Brussel bant lachgas
Foto: fvv

Het bezit en recreatief gebruik van lachgas wordt binnenkort in het hele Brussels gewest verboden. Alle negentien Brusselse gemeenten nemen de maatregele op in het gemeenschappelijk politiereglement.

Dat heeft Brussels burgemeester Philippe Close (PS) maandag op de gemeenteraad van de stad Brussel bekendgemaakt. Verschillende gemeenten zoals Sint-Joost-ten-Node of Koekelberg hebben eerder al het heft in eigen handen genomen en het bezit en gebruik van lachgas verboden op hun grondgebied. Nu komt er op gewestelijk niveau een maatregel in het gemeenschappelijk politiereglement, waardoor lachgas in alle negentien gemeenten verboden wordt.

De inname van lachgas, wat gedurende korte tijd een roes geeft, is een hype onder vele jongeren, maar het gebruik ervan is gevaarlijk. ‘De tekst van het gemeenschappelijk politiereglement werd door het college van de stad Brussel al goedgekeurd op 9 januari 2020. Het wordt op 18 februari voor advies aan de politiecommissie voorgelegd. Eind februari of begin maart zal het voorstel dan op de gemeenteraad gestemd worden. De inwerkingtreding is voorzien op 1 april’, meent burgemeester Close.

De aankondiging kwam er na een vraag van zijn partijgenoot en gemeenteraadslid Mourad Maimouni (PS). Die vroeg zich ook af of er in de Brusselse scholen gesensibiliseerd zal worden rond de gevaren van de inname van lachgas. Burgemeester Close verzekerde dat er onder meer via jeugdcentra preventief gewerkt zal worden.