Vier films hebben tien of meer Oscarnominaties gekregen: The Irishman, Once upon a time ... in Hollywood, Joker en 1917. De Belgische kortfilm ‘Une soeur’ van Delphine Girard, een psychologische thriller met Veerle Baetens, is genomineerd voor een Oscar in de categorie beste kortfilm.

Op zondag 9 februari is het zover, dan maakt Hollywood zich op voor 92e uitreiking van de Oscars. De Belgische kortfilm 'Une soeur' van Delphine Girard verdedigt de eer van ons land. Het is een psychologische thriller waarin Veerle Baetens, Selma Alaoui en Guillaume Duhesme schitteren. 

Joker spant de kroon met 11 nominaties, maar The Irishman, Once upon a time ... in Hollywood en 1917 volgen op de voet met 10 nominaties. Onze filmrecensent is het roerend eens met deze keuze: Joker kreeg een maximum van vijf sterren. The Irishman kreeg vier sterren, Once upon a time ... in Hollywood werd ook bekroond met het maximum en 1917 is zo goed, dat het 'je kleren natmaakt'

Een andere grote kanshebber, Marriage story, kreeg van De Standaard vier sterren en landt op zes nominaties, waaronder twee prestigieuze: die van 'beste acteur' en 'beste actrice'. 

Geen presentator

Ook dit jaar zal er geen officiële presentator zijn op de uitreiking van de Academy Awards, ofwel de Oscars. De organisatie trekt daarmee de lijn door van de laatste editie. Toen was aanvankelijk de komiek Kevin Hart gevraagd om de show te hosten. Maar die trok zich kort voor de uitreiking terug nadat hij felle kritiek had gekregen op homofobe opmerkingen en grappen. Als noodgreep besliste de organisatie toen om geen vervanger te zoeken en de show door verschillende mensen aan elkaar te laten praten. Dat beviel zo goed dat het op zondag 9 februari opnieuw zal gebeuren.