Picanol wordt afgeperst door hackers, productie ook dinsdagochtend nog stil
Foto: Belga
Ook morgenochtend zal de fabriek van weefmachineproducent Picanol in Ieper en de afdeling in China stilliggen.Het bedrijf is het slachtoffer van een cyberaanval waarbij de hackers uit zijn op geld.

‘We kregen maandagochtend een melding van onze fabriek in China dat een aantal systemen daar plat liggen', zegt communicatiedirecteur Frederic Dryhoel tegen het persagentschap Belga. Ook de afdeling in Ieper en in Roemenië is getroffen, bleek daarna.

Dryhoel zegt dat het gaat om een aanval met ransomware. Met ransomware worden computersystemen geblokkeerd, vervolgens wordt van de slachtoffers geld (bitcoins, want die zijn niet traceerbaar) geëist om de blokkade op te heffen. Het bedrijf heeft van de hackers al de vraag gekregen om contact op te nemen met hen. Picanol heeft wel al de politie verwittigd, en weigert mee te werken met de hackers. 

Geen nachtploeg

Op sommige afdelingen kan nog gewerkt worden, maar een groot deel van de productie, die computergestuurd gebeurt, ligt stil. Picanol weet nog niet wanneer de productie heropgestart zal worden. De nachtploeg moet alvast niet aan het werk en ook de ochtendploeg moet morgen niet komen.

 Het bedrijf zal morgen moeten overgaan tot werkloosheid wegens overmacht voor zowel arbeiders als bedienden in Ieper.

Bij Picanol werken 2.300 mensen. Van hen zijn er 1.600 aan de slag in de vestiging in Ieper.

In de zomer werd de producent van vliegtuigonderdelen Asco in Zaventem ook getroffen door ransomsoftware. Dat bedrijf lag toen een maand lang stil.