Britse koningin 'steunt' beslissing Harry en Meghan
Queen Elizabeth Foto: EPA
De Britse koningin Elizabeth II heeft ruim twee uur lang 'constructief overleg' gehouden met haar troonopvolgers prins Charles en prins William, en prins Harry. Ze zegt Harry 'volledig te steunen' in zijn beslissing 'een nieuw leven te beginnen', al voegt ze er aan toe dat ze liever had gehad dat hij 'voltijds lid van de koninklijke familie' zou blijven.

De koningin liet na afloop van het beraad weten dat ze 'respecteert en begrijpt' dat Harry en zijn gezin 'een meer onafhankelijk bestaan willen, terwijl ze wel een gewaardeerd deel van de familie blijven'.

Er komt nu een 'overgangsperiode' aan, meldt de Queen. Harry en Meghan zullen in die periode zowel in Canada als in het Verenigd Koninkrijk wonen. Het is hun bedoeling om af te zien van hun dotatie, klinkt het ook. 'Dit zijn complexe zaken om op te lossen voor mijn familie. Er moet nog meer werk gebeuren, maar ik heb gevraagd om de komende dagen tot een definitieve oplossing te komen'.

Spoedvergadering

Het crisisoverleg kwam er nadat prins Harry en Meghan woensdagavond  bekendmaakten dat ze zich in Noord-Amerika wilden vestigen en er financieel onafhankelijk wilden leven. Ze namen die beslissing zonder eerst te overleggen met hun familie. Afgelopen weekend werd bekend dat de Queen haar troonopvolgers heeft bijeengeroepen op het koninklijk domein Sandringham in Norfolk, waar ze zelf verblijft, samen met prins Harry voor een spoedvergadering. Meghan bevindt zich momenteel in Canada, maar zou de vergadering telefonisch hebben bijgewoond. Kroonprins Charles moest met spoed terugkeren uit Oman, waar hij zondag de herdenking voor de overleden sultan Qaboos heeft bijgewoond.

Het overleg van maandag begon rond 14 uur lokale tijd. Rond 16.30 verliet prins Charles het domein waar de gesprekken plaatsvonden.

 De administratie van prinsen Harry en William hebben eerder vandaag al een gezamenlijk bericht uitgestuurd, om een verhaal in de Britse media over hun getroebleerde relatie officieel te ontkrachten.

Stemmenwerk voor Disney

Details over de gesprekken zijn voorlopig niet vrijgegeven, maar wat wel min of meer duidelijk is, is wat er op de agenda stond. De royals moesten het zoals bevestigd onder meer hebben over de dotati. Maar ook de koninklijke titels, de beveiliging van het paar, en over welke commerciële transacties in de toekomst toegestaan zullen zijn voor het koppel moest worden gesproken, meldt de krant Sunday Times.

Zo raakte zaterdag via The Times bekend dat Meghan stemmenwerk zou hebben gedaan voor Disney. Het bedrijf zou in ruil voor het werk een bedrag doneren aan 'Elephants without borders', een goed doel dat olifanten beschermt. Dat nieuws werd niet bevestigd, noch door Disney noch door het koppel. Al circuleert intussen wel een video waarin prins Harry afgelopen zomer het idee voorstelt aan Bob Iger, topman van de Walt Disney Company, op de Londense première van The Lion King.

Commerciële activiteiten

Vooral de voorwaarden voor eventuele toekomstige commerciële activiteiten bezorgen  de koninklijke familie kopzorgen. Bijna twintig jaar geleden werden nieuwe regels afgesproken, nadat prins Edward, de jongste zoon van de Queen, en zijn echtgenote Sophie in opspraak waren gekomen.

Hij had een eigen televisieproductiebedrijf, zij een pr-bedrijf. Sophie werd ervan beschuldigd haar koninklijke status uit te spelen om potentiële klanten aan te trekken, terwijl Edward zijn bedrijfje draaiende wist te houden door zijn eigen familie op te voeren in documentaires. Zo zou hij zijn eigen neefje William hebben bespioneerd op school. In 2002 beslisten de graaf en gravin van Wessex om hun jobs op te geven.

Volgens de regels die toen werden vastgelegd, moeten royals eerst Lord Chamberlain, de chef van de koninklijke administratie, consulteren voor ze zich professioneel mogen engageren, en moeten betrokkenen worden gecontroleerd of ze bewust of onbewust de status van de koninklijke familie exploiteren.

In dat opzicht is het moeilijk argumenteren dat Meghan en Harry hun status als hertogen van Sussex níet zullen uitspelen bij hun activiteiten, wat die ook mogen zijn, aangezien ze hun toekomstige werk willen uitvoeren onder de naam 'Sussex Royal' en de merknaam al hebben laten beschermen.