Sesamstraat-acteur Aart Staartjes overleden na verkeersongeval
Aart Staartjes en Pino in Sesamstraat Foto: ©ANP/Kippa/Freek van Asperen

De Nederlandse acteur Aart Staartjes is zondag op 81-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een verkeersongeval. Dat heeft zijn zoon laten weten.

Met de kinder- en jeugdprogramma's waaraan Staartjes meedeed, zijn generaties opgegroeid. Veel mensen kennen hem als de nukkige Meneer Aart uit 'Sesamstraat'. 

De acteur kreeg vrijdag in Leeuwarden, in het noorden van Nederland, een ongeval met zijn brommobiel. Hij botste met een andere auto en werd uit zijn voertuig geslingerd. De hulpdiensten schakelden onder meer een traumahelikopter in. Staartjes werd zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis, waar hij later aan zijn verwondingen bezweek. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Staartjes werd geboren in 1938 in Amsterdam. Hoewel hij in eerste instantie een opleiding tot onderwijzer volgde, stapte hij al snel over naar de toneelschool. In 1967 maakte hij voor de IKOR, de latere Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON), het programma 'Woord voor woord'. Hierin vertelde hij Bijbelverhalen die voor iedereen te volgen waren. In 1972 begon Staartjes het familieprogramma 'De Stratemakeropzeeshow', waarin hij bepaalde taboes probeerde te doorbreken. Het Poep-en-piesmenuet, geschreven door Hans Dorrestijn, was een van de meest bekende liedjes uit de serie die tot en met eind 1974 te zien was.

Begin 1974 bedacht Staartjes een ander tijdloos kinderprogramma: 'De film van Ome Willem'. De serie, met Edwin Rutten in de hoofdrol en Staartjes in de rol van Willems vriend Toon, werd een groot succes en eindigde pas in 1984. De serie werd jaren later nog altijd herhaald op televisie.

Maar het bekendst werd Staartjes als de enigszins norse Meneer Aart uit 'Sesamstraat'. In de kinderserie, waar hij vanaf 1984 deel van uitmaakte, trok hij regelmatig op met Tommie, Ieniemienie, Pino en Purk, de kinderlijke dieren die hij altijd de les probeerde te lezen met zijn verhalen over vroeger.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig