De Australische premier Scott Morrison erkent dat hij de crisis met de bosbranden in zijn land ‘beter had kunnen aanpakken’. Hij zegt nu ook dat de klimaatverandering een impact heeft op de Australische zomers, die steeds langer, warmer en droger worden. Ondertussen is er ook een 27ste brandweerman omgekomen bij het bestrijden van het vuur.

Morrison had het tussen de lijnen zelfs over het aanpassen van het beleid om zodoende de schadelijke uitstoot te verminderen. Dat zou een ommekeer zijn: Morrison is een notoir medestander van de steenkoolindustrie in zijn land, omdat die voor werkgelegenheid zou zorgen. En onder impuls van de conservatieve regering in Canberra was Australië begin december nog een van de landen die zich terughoudend opstelde op de klimaattop van Madrid.

De Australische premier kwam de voorbije weken en maanden onder vuur te liggen voor zijn aanpak van de desastreuze bosbranden. Onder meer het feit dat hij te midden de nationale crisis met zijn familie op vakantie trok naar Hawai en meermaals het verband tussen de klimaatverandering en de verwoestende branden minimaliseerde, wordt hem door de woedende bevolking zwaar aangerekend.

Zondag zei Morrison op de Australische zender ABC dat hij, achteraf bekeken, beter niet met vakantie was gegaan en de situatie beter had kunnen aanpakken. ‘Premiers zijn ook mensen van vlees en bloed’, klonk het verontschuldigend.

Betogingen

De verklaringen van de eerste minister komen er twee dagen nadat tienduizenden mensen in diverse grote steden over heel het land op straat kwamen om zijn ontslag te eisen als gevolg van de manier waarop hij met de crisis omgaat.

Sinds het begin van de grote bosbranden ging in heel Australië al meer dan 10 miljoen hectare bos in vlammen op. Dat is meer dan drie keer de oppervlakte van België. Duizenden huizen zijn verwoest.

Dodelijk slachtoffer

In de zuidoostelijke staat Victoria kwam dit weekend een brandweerman tijdens bluswerken om, zo melden de autoriteiten. In totaal lieten sinds het begin van het bosbrandenseizoen in september nu al 27 mensen het leven in Australië.

Het meest recente slachtoffer is een zestigjarige brandweerman met ruim veertig jaar ervaring. De man zou onder een omgevallen boom zijn terechtgekomen.

Onder controle

Hoopgevend is dat één megabrand die al tien weken woedde, onder controle is. De zogenaamde Gospers Mountain fire begon op 26 oktober en heeft op zowat tien weken tijd meer dan een half miljoen hectare verwoest ten noordwesten van Sydney. De megabrand vernielde verschillende regio's, waaronder een deel van de Blue Mountains.

Door mildere weersomstandigheden in combinatie met iets koelere temperaturen, minder wind en een occasionele regenbui kunnen de vermoeide brandweerlieden sinds zaterdag in Victoria en New South Wales even ademhalen. De brandweer benadrukte zondag wel dat het brandseizoen nog lang niet voorbij is.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig