Na ‘boterhammentaks’ nu ook ‘dutjestaks’
Themabeeld. Foto: shutterstock

Na de ‘boterhammentaks’ voor middagtoezicht zijn er nu ook kleuterscholen die een ‘dutjestaks’ invoeren. Zo vraagt een school in Aalter voor een dutje 1 euro per dag per kleuter.

Personeel voor de ‘slaapklasjes’ kost de Aalterse school volgens de directeur 70 euro per dag. Geld dat hij niet wil besteden aan een taak die niets met onderwijs te maken heeft.

Een slechte zaak, vindt Johan Van Biesen, voorzitter van de vzw SOS Schulden op School, al begrijpt hij het wel. ‘De voorbije jaren werd beknibbeld op het werkingsbudget, waardoor veel scholen het water aan de lippen staat. Zij proberen de factuur van de besparingen door te schuiven.’

Minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) is allesbehalve een voorstander van de dutjestaks. ‘Er is 70 miljoen euro vrijgemaakt voor het kleuteronderwijs’, zegt zijn woordvoerder. Oppositiepartij SP.A wil een resolutie indienen die de taksen op schooltoezicht verbiedt. ‘De dutjes- en boterhammentaksen zijn asociaal en jagen ouders op kosten’, aldus fractie­leider Hannelore Goeman.