Catalaanse separatist Oriol Junqueras niet langer Europarlementslid
Oriol Junqueras. Foto: Reuters
Het mandaat van de opgesloten Catalaanse separatist Oriol Junqueras als Europarlementslid is op 3 januari ten einde gekomen. Dat heeft Europees parlementsvoorzitter David Sassoli vrijdagavond meegedeeld. Het Spaanse gerecht vroeg vrijdag ook aan het Europees Parlement om de onschendbaarheid van de gewezen Catalaanse minister-president Carles Puigdemont op te heffen.

Junqueras werd in mei vorig jaar verkozen in het Europees Parlement. Hij zat toen echter al in de cel, in afwachting van het proces over het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017, en kreeg niet de toestemming de gevangenis te verlaten om zijn eed te kunnen afleggen in het Europees halfrond. In oktober werd de vroegere viceminister-president van Catalonië veroordeeld tot een celstraf van dertien jaar.

In december oordeelde het Europees Hof van Justitie dat Junqueras effectief als verkozen Europarlementslid moest worden beschouwd, en wel vanaf het moment dat de officiële verkiezingsuitslag werd bekendgemaakt. Hij genoot dus parlementaire immuniteit om naar de openingszitting af te zakken. Op basis van die uitspraak besloot het Europees Parlement het mandaat van Junqueras als Europarlementslid te erkennen, en wel vanaf de openingszitting op 2 juli.

De Spaanse kiescommissie besloot op 3 januari echter dat Junqueras zijn zetel in het Europees Parlement niet mag opnemen. En donderdag oordeelde het Spaanse Hooggerechtshof dan weer dat Junqueras toch geen onschendbaarheid geniet. Daarmee ging het Hooggerechtshof in Madrid dus in tegen het besluit van het Europees Hof van Justitie.

'Mandaat geëindigd'

‘Rekening houdend met de beslissing van de centrale kiescommissie van 3 januari 2020 en overeenkomstig de beslissing van het Spaanse Hooggerechtshof van 9 januari 2020, eindigde het mandaat van Junqueras als Europees Parlementslid op 3 januari 2020’, stelt parlementsvoorzitter Sassoli vrijdag in een verklaring.

Volgens de parlementsvoorzitter vloeit dat voort uit de jurisprudentie van het Europees Hof van Justitie, dat stelt dat het Europees Parlement onverwijld nota moet nemen van de finale beslissingen van de bevoegde gerechtelijke autoriteiten van de lidstaten.

Nieuwe demarche

Het Spaanse gerecht vroeg vrijdag ook al aan het Europees Parlement om de onschendbaarheid van de gewezen Catalaanse minister-president Carles Puigdemont op te heffen. De rechter besloot ook dat het internationaal aanhoudingsbevel tegen de separatistische politicus, die nog altijd in België woont, van kracht blijft.

Ook voor het Catalaanse Europarlementslid Antoni Comín vroeg de Spaanse rechter om de opheffing van de onschendbaarheid. De gewezen regionaal minister is net als Puigdemont naar België gevlucht omdat hij in Spanje dreigt te worden veroordeeld voor zijn rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017.

Puigdemont en Comín werden op 26 mei 2019 verkozen als Europees Parlementslid. Aanvankelijk konden ook zij hun zetel niet opnemen door het verzet van Spanje. De Brusselse onderzoeksrechter besloot vorige week echter om de uitvoering van de Spaanse Europese aanhoudingsbevelen tegen Puigdemont en Comín op te schorten, aangezien beide Catalanen door de uitspraak van het Europees Hof van Justitie parlementaire onschendbaarheid genieten. Met zijn nieuwe demarche probeert het Spaanse gerecht nu om toch weer een einde te maken aan die onschendbaarheid.