Een houten standbeeld van Donald Trump is in vlammen opgegaan in Slovenië, het geboorteland van Trumps vrouw. Het zou gaan om vandalisme.

De brandweer kon niet verhinderen dat het standbeeld in de vlammen opging, zegt de burgemeester van Moravce, Milan Balazic. ‘Dit is een aanval tegen de kunst en de tolerantie (...) tegen de fundamentele waarden van Europa.’

Hij betreurt dat zijn dorp de attractie kwijt is. De Sloveense politie probeert de brandstichter op te sporen.

De constructie van acht meter hoog toonde de Amerikaanse president in een blauw kostuum, met een rode das en zijn rechterarm gestrekt omhoog. Het standbeeld stond nog maar sinds vorige maand in Moravce, op een 30-tal kilometer van de hoofdstad Ljubljana. Eind augustus was het nog ingehuldigd in een dorp dicht bij Moravce, maar de inwoners daar stoorden zich aan de talrijke nieuwsgierigen die het standbeeld wilden bekijken.

Het werk was bedoeld om populisme aan te klagen, aldus de maker, de Sloveense architect Tomaz Schlegl.

Kort nadat het werk was aangekomen in Moravce, hadden onbekenden al eens een snor op het standbeeld getekend, een duidelijke verwijzing naar Adolf Hitler. ‘Ik vind dat deze aanvallen begrijpelijk zijn met het oog op wat er gebeurt in de wereld’, zegt de architect.

Het standbeeld was geïnspireerd op het standbeeld van first lady Melania Trump, dat opgericht is in een veld nabij haar geboortedorp Sevnica.