Chef van sterrenrestaurant Noma last pauze in
Foto: Alfredo Caliz/PANOS
Sterrenchef René Redzepi, die in de keuken staat van het wereldvermaarde Deense restaurant Noma, last een pauze in. De chef wil meer tijd doorbrengen met zijn vrouw en hun drie kinderen.

René Redzepi knijpt er drie maanden tussenuit en gaat onder meer door Japan reizen met zijn familie. Hij is niet de enige die recht heeft op een lange vakantie. De medewerkers mogen van hem ook twaalf weken vrij nemen, eenmaal ze een bepaalde tijd in dienst zijn. 'Het blijkt dat levensveranderende magie kan gebeuren als je jezelf durft over te geven en het vertrouwen kan hebben in goede mensen', schrijft hij bij een bericht op zijn Instagram-pagina.

Redzepi zal tot eind maart niet in Noma te bespeuren zijn. Tot zijn terugkomst zal hoofdchef Benjamin Ing alles in smakelijke banen leiden. 'Kort voor mijn vertrek hebben we een nieuw zeevruchtenmenu klaargemaakt. Het is het beste wat we ooit hebben gehad', verzekert hij aan de fans van het tweesterrenrestaurant.

In het bericht blikt hij ook terug op zijn tot nu toe rijkelijk gevulde carrière. 'Nu we de jaren 20 ingaan, denk ik na over het voorbije decennium. Er zijn zoveel goede en slechte dingen gebeurd in de periode, dat die tien jaar aanvoelen als een heel leven', schrijft de 42-jarige kok. Hij refereert daarmee onder meer naar het jaar 2010, het eerste jaar dat Noma tot het beste restaurant ter wereld werd verkozen, de crisisperiode nadat 63 mensen ziek werden van slechte mosselen, de moeilijke periode na het overlijden van zijn vader, een pop-up avontuur in Mexico en de uitbreiding van zijn gezin tot drie kinderen.