Justin Bieber zegt dat hij ziekte van Lyme heeft: ‘Mensen dachten dat ik er slecht uitzag door drugs, maar dat was niet zo’
Foto: AFP

Justin Bieber (25) lijdt aan de ziekte van Lyme. Dat heeft de Canadese zanger bekendgemaakt op Instagram. ‘Mensen dachten dat ik verslaafd was aan drugs en er daarom slecht uitzag, maar dat is niet zo’, schrijft hij.

Hij heeft een moeilijke periode achter de rug, die hij zo snel mogelijk achter zich wil laten. Dat zei Justin Bieber toen hij eind december aankondigde dat er in januari al een nieuwe plaat van hem zit aan te komen.

Wat er zo moeilijk aan was, bleef onduidelijk tot de Canadese zanger woensdag op Instagram meer informatie gaf. ‘Veel mensen bleven maar zeggen dat ik er heel slecht uitzag omdat ik drugs zou nemen, maar ze beseften niet dat er recent de ziekte van Lyme bij mij gediagnosticeerd is. Niet alleen dat: ik heb ook een ernstige aanval van mono (mononucleosis, de ziekte van Pfeiffer, red.) gehad, waardoor mijn huid, hersenfuncties, energie en algemene gezondheid aangetast waren.’

We krijgen meer duidelijkheid in de nieuwe documentairereeks die binnenkort op Youtube te zien is, zegt de zanger nog. ‘Daarin kan je zien dat ik vecht en dat ik het overwonnen heb. Het zijn zware jaren geweest, maar ik krijg de juiste behandeling om deze ongeneeslijke ziekte aan te kunnen en ik zal beter dan ooit terugkomen.’

Wat is Lyme?

De ziekte van Lyme of lymeborreliose is een infectie die veroorzaakt wordt door de borreliabacterie. Via een beet van een besmette teek kunnen mensen geïnfecteerd geraken met borrelia en zo de ziekte van Lyme ontwikkelen. De ziekte gaat gepaard met hevige pijnen, moeheid, hartritme- en zenuwstoornissen, hersen(vlies)ontsteking en chronische huidziekte.

Bij de helft van de mensen die besmet zijn met borrelia zal het lichaam de bacterie op eigen kracht succesvol bestrijden. Die groep zal niet ziek worden. De sporen van de strijd tegen de bacterie, de antilichamen, kunnen wel heel hun leven in het bloed worden teruggevonden. De andere helft van de besmette personen zal wél symptomen vertonen. Vaak gaat het om een rode kring op de huid rond de tekenbeet. Die ontstaat zo’n 7 tot 14 dagen na de beet en heeft een diameter van 5 tot 30 cm. Als artsen die huidreactie opmerken, schrijven ze meteen antibiotica voor. De patiënt zal volledig genezen en hoeft geen latere problemen te vrezen.

De diagnose 'chronische lyme' leidt vaak tot discussie in de medische wereld. De lijst met celebrity's die beweren te maken te hebben met de ziekte is lang: van Avril Lavigne naar Shania Twain tot de oom van Justin Biebers echtgenote Hailey, Alec Baldwin.