Trudeau wil inspraak in vliegtuigcrash en ‘sluit niets uit’
Premier Justin Trudeau. Foto: REUTERS

De Canadese premier Justin Trudeau vraagt Iran zijn land te betrekken bij het onderzoek naar de vliegtuigcrash in Iran, waarbij 176 mensen het leven lieten. Bij die slachtoffers waren 63 Canadezen. ‘De Canadezen willen antwoorden’, zei hij.

‘In de komende dagen zal onze overheid met haar partners samenwerken om ervoor te zorgen dat alles goed onderzocht wordt’, zei Trudeau. ‘De Canadezen hebben vragen en willen antwoorden.’

Hij ‘kon niet uitsluiten’ dat de Boeing 737 van luchtvaartmaatschappij Ukraine International Airlines (UIA) werd neergeschoten. ‘Het is gevaarlijk om te speculeren over de mogelijke oorzaken’, zei Trudeau tijdens een persconferentie. Kort na het opstijgen van het toestel op de luchthaven van Teheran ‘is er iets ongewoons gebeurd’, verklaarde de Canadese minister van Transport, Marc Garneau. Ook hij weigerde te speculeren, maar de Canadese regering sluit geen enkele piste uit.

Het onderzoek naar de oorzaak van de crash valt onder de bevoegdheid van Iran, conform het Verdrag van Chicago van de internationale burgerluchtvaart. Nog volgens het verdrag hebben het land waar het toestel is ontworpen en gebouwd (de Verenigde Staten) en het land van de betrokken luchtvaartmaatschappij (Oekraïne) eveneens het recht om een geaccrediteerde vertegenwoordiger aan te wijzen die aan het onderzoek kan deelnemen. ‘Omdat Canadese burgers het leven lieten’ bij de ramp, heeft het Canadese overheidsagentschap dat belast is met het bevorderen van de transportveiligheid (de Transportation Safety Board), zelf ook een expert aangesteld die de feitelijke informatie die de Iraanse regering vrijgeeft, zal onderzoeken.

 

Canada heeft één van de grootste Iraanse diaspora’s in Noord-Amerika, met ongeveer 210.000 Canadezen van Iraanse origine. Ukraine International Airlines biedt relatief goedkope vluchten aan tussen Toronto en Teheran, met tussenstop in Kiev.

 

De Oekraïense Boeing 737-800 NG van luchtvaartmaatschappij Ukraine International Airlines stortte woensdagochtend kort na het opstijgen neer in de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran. De 176 inzittenden overleefden de crash niet. Het toestel was onderweg naar Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Aan boord waren naast 63 Canadezen ook 82 Iraniërs, 11 Oekraïners, 10 Zweden, 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten.