Jonge verstekeling sterft in Frans landingsgestel
Themabeeld van een toestel van Air France op de luchthaven Charles De Gaulle. Foto: AFP

Op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle is gisteren in het landingsgestel van een vliegtuig uit Ivoorkust het levenloze lichaam van een jongetje gevonden.

Luchtvaartmaatschappij Air France schreef op Twitter dat ‘het levenloze lichaam van een verstekeling werd gevonden in het landingsgestel van een vliegtuig’. In een persbericht betreurt Air France dit ‘menselijke drama’. Het toestel kwam uit Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust, en landde gisterochtend in de Franse hoofdstad. Volgens bronnen dicht bij het onderzoek zou de verstekeling een jongen van ‘ongeveer tien jaar zijn’.

De Ivoriaanse veiligheids­diensten stellen zich vragen bij de manier waarop de jongen vanop de lucht­haven van Abidjan tot in het toestel raakte en sluiten niet uit dat hij daarbij hulp heeft gekregen. ‘Dit is niet alleen een menselijk drama, het legt ook de tekort­komingen van de beveiliging op de lucht­haven bloot.’ Het Franse parket onderzoekt de doodsoorzaak van de jongen van wie de identiteit en de precieze leeftijd nog niet gekend zijn.

Zeldzaam

De laatste jaren stierven vaker mensen die Europa hopen te bereiken door in een landingsgestel te kruipen. De risico’s zijn enorm. Meteen na het opstijgen kan het al fout gaan. Als het landingsgestel ingeklapt wordt, is de kans groot dat een verstekeling verpletterd wordt. Tijdens de vlucht daalt de temperatuur op 9.000 à 10.000 meter – de vlieghoogte van lijnvliegtuigen – gemakkelijk tot min vijftig graden. Wie erin slaagt om niet dood te vriezen, sterft op die hoogte vaak aan zuurstof­gebrek.

Volgens cijfers van de US Federal Aviation Administration blijft het een zeldzame manier van vluchten. Sinds 1947 zouden wereldwijd ‘slechts’ 126 mensen zich in een landingsgestel hebben verschanst, meestal jongeren op vliegtuigen tussen Afrika en Europa. Bijna 80 procent overleefde die vlucht niet.

Twintig jaar geleden werden in Zaventem de lichamen van Yaguine Koïta en Fodé Tounkara, twee tieners uit Guinee, gevonden in het landingsgestel van een Sabena Airbus. In een brief aan zijn vader schreef de veertienjarige Yaguine: ‘Hier is niets mogelijk. Als ik blijf, zullen we ongelukkig leven tot onze dood’. Hun overlijden beroerde toen tot ver over de lands­grenzen. Ook in Londen viel af­gelopen zomer een verstekeling uit het landingsgestel van een vliegtuig, toen dat werd opengeklapt nabij Heathrow. Volgens de luchthavenautoriteiten komt dat ‘eens in de vijf jaar voor’.

Na de dood van de jongen in Parijs zei Laure Palun van de vluchtelingenorganisatie Anafé dat ‘dit drama een logisch gevolg is van de strengere controles aan de grenzen’. ‘Dit stelt de Europese migratiepolitiek in vraag: zolang er geen legale migratieroute bestaat, moeten mensen zich verstoppen om in het land te raken waar ze willen zijn.’