Kostbaar servies blijkt naziroofkunst
Foto: restitutiecommissie
De Nederlandse staat zit met een gênant probleem. Veertien kostbare stukken Meissen-­porselein uit het rijksbezit blijken naziroofkunst. De Nederlandse restitutiecommissie, die oordeelt over claims van rechthebbenden, adviseert om de stukken terug te geven. Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven (D66) nam dat advies over. Dat schrijft NRC Handelsblad.

De twaalf borden en twee sauskommen behoren tot het zo­genoemde stadhoudersservies. Dat werd tussen 1772 en 1774 vervaardigd in opdracht van stadhouder Willem V.

Een deel van het servies kwam terecht bij de Duits-Joodse zakenman Herbert Gutmann. Die had een onderkomen gezocht in Nederland, maar moest zijn bezit afstaan toen de nazi’s aan de macht kwamen.

In 1975 kocht koningin Juliana zeven stukken van het servies. Eind jaren 70 verkocht ze die aan de Stichting ’t Konings Loo, die voor het nationaal museum Paleis Het Loo kunst verwerft.

Op de Nederlandse radio zei kunstdetective Arthur Brand gisteren dat Juliana allicht geen weet had van de herkomst. ‘Maar Prins Bernhard wel. Zijn familie was bevriend met Gutmann. Hij had moeten zeggen: “Ik ken dit. We moeten dit niet aankopen.”’

De erven Gutmann dienden in 2015 een claim in. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in