Iran heeft raketaanvallen uitgevoerd op twee luchtmachtbasissen in Irak waar ook Amerikaanse soldaten verblijven. Er is onduidelijkheid over het aantal slachtoffers, maar volgens de Amerikaanse president Donald Trump zijn er geen doden gevallen.

Vijf dagen na de eliminatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani op bevel van Trump, heeft Iran woensdag raketten afgevuurd op twee luchtmachtbasissen in Irak waar Amerikaanse soldaten ondergebracht zijn. Het gaat om de basissen van Aïn al-Assad en Erbil. Iran meldt dat het gaat om een vergelding voor de moord op de Iraanse generaal Qassem Soleimani.  Het Pentagon bevestigt dat beide basissen aangevallen werden en beraadt zich naar eigen zeggen over een reactie. 'We willen geen oorlog, maar we zullen ons verdedigen tegenover agressie', schrijft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif op Twitter. Hij spreekt van proportionele maatregelen.

Geen slachtoffers

Er is weinig tot geen informatie over de schade of slachtoffers. Iraakse veiligheidsbronnen spraken aanvankelijk van negen raketten die in de nacht van dinsdag op woensdag neergekomen zijn op de luchtmachtbasis van Aïn al-Assad, in het onherbergzame westen van Irak. Later meldden de VS dat ook Erbil geviseerd was. Het zou in totaal gaan om ‘ruim een dozijn’ raketten. Volgens Trump is 'alles ok', maar volgens de Iraanse staatstelevisie is er veel schade. Zij verwijten Trump de schade te minimaliseren. 

Volgens Trump wordt op dit moment de schade geëvalueerd en wordt gekeken of er slachtoffers gevallen zijn. ‘Tot dusver alles oké. We hebben veruit het sterkste en best uitgeruste leger ter wereld.’ Trump legt woensdag een verklaring af, zo liet hij nog weten.

De Iraanse Revolutionaire Garde eiste in een persmededeling de twee aanvallen op en waarschuwde de Amerikaanse bondgenoten dat ook hun luchtmachtbasissen het doelwit kunnen worden als er Amerikanen gelegerd zijn. De Garde eist ook dat de Amerikaanse troepen meteen teruggetrokken worden.

Terugtrekking

De aanval komt 24 uur nadat de Verenigde Staten naar eigen zeggen per ongeluk de voorbereidingen aangekondigd hadden van een terugtrekking van de troepen uit Irak. Dat was dan weer het gevolg van de resolutie die het Iraakse parlement had aangenomen waarin aan de Iraakse regering wordt gevraagd om de aanwezigheid van buitenlandse soldaten in het land zo snel mogelijk stop te zetten.

Geen vluchten boven Midden-Oosten

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) heeft alle Amerikaanse civiele luchtvaart geschorst in de Perzische Golf, de Golf van Oman, Irak en Iran. ‘Wegens verhoogde militaire activiteit en stijgende politieke spanning zullen geen Amerikaanse burgervliegtuigen meer in de regio mogen vliegen’, klinkt het in een bericht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig