Onno van de Stolpe (Galapagos) is Trends Manager van het Jaar
Foto: imageglobe

Onno van de Stolpe van farmabedrijf Galapagos is door een jury verkozen tot Trends Manager van het Jaar 2019.

De Galapagos-topman vierde in 2019 de twintigste verjaardag van Galapagos met een miljardendeal met Gilead. Het Amerikaanse farmaconcern investeert 4,5 miljard euro in Galapagos en beloofde gedurende tien jaar geen overnamebod te doen, in ruil voor een groter belang en toegang tot de activa van het Mechelse biotechbedrijf.

De jury lauwert Onno van de Stolpe onder meer ook voor de ontwikkeling van filgotinib, een kandidaat-reumamedicijn dat in september op de markt moet komen, en voor zijn successen in het onderhandelen van deals met grote farmahuizen.

Ook genomineerd voor de verkiezing van Trends Manager van het Jaar waren dit jaar Bart Van Malderen (Drylock Technologies), Tim Van Hauwermeiren (argenx), Annick Van Overstraeten (Lunch Garden), Dirk Coorevits (Soudal), Jan De Witte (Barco), Felix Van de Maele (Collibra), Els Paesmans & Koen Quaghebeur (Globachem), Stefaan Gielens (Aedifica) en Lieve Mostrey (Euroclear).

Van de Stolpe volgt KBC-topman Johan Thijs op in de lijst van managers van het jaar.

De jury, samengesteld uit oud-winnaars, captains of industry, onafhankelijke topspecialisten en redacteurs van Trends, eert met de trofee (al voor de 35ste keer) een bedrijfsleider die met zijn bedrijf een waardevolle bijdrage aan de Vlaamse economie heeft geleverd en hierin een voortrekkersrol heeft gespeeld.

Aan Franstalige zijde werd Yvan Verougstraete, CEO en oprichter van gezondheidsproductensupermarkt Medi-Market verkozen tot manager van het jaar. Hij volgt Jean-Jacques Cloquet op, die nu co-CEO is bij dierenpark Pairi Daiza.

Premier Wilmès was aanwezig op het feestje van Trends en sprak er de wens uit dat de volgende regering nauw zou samenwerken met de bedrijfswereld. 'De regering-Michel heeft de nodige impulsen gegeven voor jobcreatie en het zijn de bedrijven die de extra jobs gecreëerd hebben. Een job biedt de voornaamste sociale bescherming.' De premier brak tot slot ook een lans voor meer vrouwen in de bedrijfswereld, maar ook in de politiek. 'We hebben lang moeten wachten op de eerste vrouwelijke premier', klonk het.