Rechter weigert uitstel voor Weinstein-proces
Rose McGowan (midden) Foto: Photo News

De advocaten van Harvey Weinstein hebben dinsdag gevraagd het proces van de filmproducer in New York uit te stellen. De reden is een nieuwe aanklacht voor seksuele aanranding en verkrachting in Los Angeles.

Volgens de advocaten maakt de nieuwe inverdenkingstelling de samenstelling van een onbevooroordeelde jury onmogelijk. Volgens advocaat Arthur Aidala zijn de nieuwe beschuldigingen van seksuele aanranding, die de procureur van Los Angeles gisteren bekendmaakte, ‘ontzettend nadelig’ voor Weinstein. Hij noemde het een ‘kerstcadeau’ voor de aanklager.

Rechter James Burke weigerde in te gaan op het verzoek. Hij antwoordde dat het ‘vermoeden van onschuld’ voor elke beschuldigde gold en dat dit aan de juryleden zou worden uitgelegd.

De preselectie van de juryleden voor dit proces begint vandaag en kan twee weken duren. Ongeveer 120 potentiële juryleden werden verwacht voor een eerste selectie.

In New York staat Weinstein terecht voor de seksuele aanranding van een productieassistente, Mimi Haleyi, in juli 2006 in zijn New Yorkse appartement. Hij wordt ook beschuldigd van de verkrachting van een andere vrouw, die anoniem bleef, in maart 2013 in een hotelkamer in New York. Een groep activistes, onder wie actrices Rose McGowan en Rosanna Arquette die Weinstein eerder ook al beschuldigden van seksueel grensoverschrijdend gedrag, zakten maandag naar New York af voor de start van het proces.

Maandag werd hij in Los Angeles in verdenking gesteld voor de verkrachting van een vrouw in een hotelkamer in Beverly Hills op 18 februari 2013, en voor seksuele aanranding van een andere vrouw de dag daarna.