Oostenrijks bergdorpje hoopt dat hype rond ‘Frozen’ snel gaat liggen
In Hallstatt hopen ze maar best dat er geen derde ‘Frozen’-film komt Foto: MONTICO Lionel / Hemis.fr

Het Oostenrijkse bergdorpje Hallstatt wordt sinds de Disneyfilm ‘Frozen’ overspoeld door toeristen. De burgemeester vraagt hen nu vriendelijk om toch maar weg te blijven.

In het idyllische bergdorpje Hallstatt, op een uurtje rijden van Salzburg, zijn ze wel wat toeristen gewoon. Het dorpje aan het kristalheldere Hallstättermeer dat bekendstaat om zijn zoutindustrie, is sinds 1997 Unescowerelderfgoed en dus een stop zeker meer dan waard.

Maar de laatste jaren houden tot 10.000 toeristen per dag halt in Hallstatt. Ze hebben allemaal Frozen bekeken en willen met eigen ogen zien waar de inspiratie voor het koninkrijk Arendelle vandaan komt. Maar trop is teveel en de grens is duidelijk bereikt. Zeker als je weet dat het dorpje nog geen duizend inwoners telt.

Na een reeks incidenten - in november brak een brand uit waardoor een deel van de waterkant werd vernield - heeft burgemeester Alexander Scheutz maatregelen aangekondigd om de instroom van toeristen met minstens een derde te verlagen, zo zei hij aan The Times. ‘Hallstatt is een belangrijk deel van de culturele geschiedenis, en geen museum.’

Scheutz kondigde eerder al aan een tijdslotsysteem voor bussen te willen invoeren, zodat bussen op voorhand een tijdstip moeten reserveren om naar Hallstatt te komen, en er dus ook een limiet kan gesteld worden op hun aantal.

Het grootste deel van de toeristen komt overigens uit China, Hongkong, Japan en Zuid-Korea. Zij hebben dichter bij huis een alternatief, want het dorpje werd in 2012 nagebouwd in de Chinese provincie Guangdong, compleet met kunstmatig meer.