Oostenrijkers voelen zich vernederd door Belgische skiër Marchant: ‘Zelfs een
Foto: REUTERS

Historisch. Dat is het superlatief dat hoort bij de vijfde plaats van Armand Marchant afgelopen zondag in de slalom nabij de Kroatische hoofdstad Zagreb, het beste Belgische resultaat ooit in een wereldbeker alpijnse ski. Maar in ski-natie Oostenrijk kunnen ze er niet mee lachen.

Ein Flachländer. De Oostenrijkse term is zo mooi, maar moeilijk te vertalen in het Nederlands. ‘Een laaglander’, komt nog het dichtst in de buurt. De Oostenrijkse toonaangevende krant Kronen Zeitung gebruikt de term om onze landgenoot Armant Marchant te beschrijven. ‘Het was nog niet erg genoeg dat we in de slalom in Zagreb geen enkele man meer in de top tien hadden, nu liet met Armand Marchant ook een land zonder bergen alle Oostenrijkers ver achter zich’, sakkert de Oostenrijkse krant.

Het was al sinds november 2017 geleden dat Oostenrijk geen enkele man meer in de top tien had op een wereldbeker skiën. Crisis dus in het Alpenland. ‘Treurig, erg treurig’, formuleerde Manuel Feller het. ‘We kunnen beter, maar het zal een moeilijk seizoen voor ons worden.’

Ook de Oostenrijkers verbaasden zich om de knappe vijfde plaats van de Belg Armand Marchant. ‘De 22-jarige Belg zorgde voor de prestatie van de dag. Hun hoogste berg is amper 694 meter hoog, maar Marchant zette in de tweede run de beste tijd van iedereen neer. Een jonge laaglander liet alle sterren uit de Alpen achter zich en bezorgde België de beste prestatie ooit in een wereldbeker.’

‘Eerlijk, ik kende hem vooraf niet’, moest Manuel Feller achteraf toegeven. Vanaf zondag zullen ze onze Flachländer in Oostenrijk voorgoed kennen.

Oostenrijkers voelen zich vernederd door Belgische skiër Marchant: ‘Zelfs een

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig