Joaquin Phoenix houdt het om ecologische redenen bij één maatpak
Joaquin Phoenix in zijn maatpak van Stella McCartney: wen er maar aan Foto: AP

Foto’s van Joaquin Phoenix op de rode loper zullen de komende weken erg op elkaar lijken. De acteur heeft immers besloten om bij elke komende awardshow hetzelfde maatpak te dragen.

Joaquin Phoenix, zondagavond de trotse winnaar van een Golden Globe voor zijn acteerprestatie in The joker, liet zich voor de gelegenheid kleden door de Britse modeontwerpers Stella McCartney. En dat maatpak zal niet na één keer in de kast verdwijnen. De acteur zal het ook dragen op de uitreiking van de Oscars en alle andere awardshows die hij de komende weken zal bijwonen, zo deelt McCartney mee via haar sociale media.

Hij doet dat als aanklacht tegen verspilling en de groeiende impact van de mode-industrie op onze planeet, een zaak waar McCartney zelf al sinds de lancering van haar eigen modelabel veel belang aan hecht. ‘Ik ben er trots op dat we onze krachten bundelen’, schrijft ze in haar boodschap.

Phoenix is al sinds zijn kindertijd veganist en dierenrechtenactivist, maar spreekt zich ook steeds vaker uit over milieukwesties en de klimaatopwarming. Dat kwam ook aan bod in zijn overwinningsspeech, waarin hij onder meer de Australische bosbranden aanhaalde.

Dat de Golden Globes hun menu lastminute aanpasten naar een volledig plantaardige versie, zou ook al door toedoen van Phoenix geweest zijn, meldt Variety. Hij bedankte in zijn speech alleszins de organisatie voor die ‘gewaagde beslissing’ en ‘het erkennen van de link tussen veeteelt en klimaatverandering’.