Thaise premier vraagt bevolking minder lang te douchen en sneller tanden te poetsen
Een Thaise monnik wandelt in een uitgedroogde rivierbedding. Foto: EPA

Om het hoofd te bieden aan de aanhoudende droogte in het noorden en het centrum van Thailand heeft de Thaise premier Prayuth Chan-ocha zijn landgenoten opgeroepen alle kranen dicht te draaien en minder lang te douchen en de tanden te poetsen.

Vorige week al waarschuwde de watermaatschappij van Bangkok ervoor dat het kraanwater in de miljoenenstad steeds zouter werd, naarmate zeewater verder binnendrong in de Chao Phrayarivier, een belangrijke bron van water voor Thailand.

De Thaise regering keurde dinsdag het plan goed om te boren naar nieuwe waterputten en om nieuwe waterleidingen aan te leggen. Dat grondwater moet de ergste droogte verhelpen, die naar alle verwachting de komende maanden alleen maar erger zal worden.

Het droge seizoen start in Thailand in november en duurt doorgaans tot april. Er wordt echter gevreesd dat het nu weleens tot juni zou kunnen duren voor het echt begint te regenen in het Zuidoost-Aziatische land. In veertien landelijke provincies, in het centrum, noorden en noordoosten van het land, is intussen al de noodtoestand afgekondigd.

Thaise premier vraagt bevolking minder lang te douchen en sneller tanden te poetsen
Premier Prayuth Chan-ocha. Foto: REUTERS

‘Iedereen moet helpen om water te sparen. Draai alle kranen dicht. Gebruik minder water’, zei Prayuth. ‘Sta een minuut minder lang onder de douche en poets minder lang de tanden.’

De regering vroeg daarnaast ook aan boeren in sommige provincies om geen rijstrassen te telen waarvoor enorme hoeveelheden water nodig zijn.