Voorwaardelijke straf voor Britse die over verkrachting in Cyprus gelogen zou hebben
De 19-jarige vrouw bedekt haar gezicht. Ze wordt door haar moeder begeleid naar de rechtbank. Foto: AP

Een negentienjarige Britse vrouw werd op Cyprus veroordeeld omdat ze volgens de autoriteiten twaalf mannen valselijk van groepsverkrachting beschuldigd zou hebben. Ze krijgt daarvoor nu een voorwaardelijke straf. De vrouw trok haar verklaring in, maar volgens haar advocaten was dat onder druk van de Cypriotische politie.

De studente werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Ze moet ook een boete van 148 euro betalen, maar mag wel terug naar huis. De jonge vrouw had een aangifte gedaan over een groepsverkrachting waarvan ze het slachtoffer geworden was, maar volgens de rechtbank werd ze dus niet verkracht. Haar advocaten maakten al bekend dat ze in beroep zullen gaan. Volgens haar verdediging zette de politie de vrouw onder druk om haar eerste uitspraken over een verkrachting in te trekken. 'We brengen deze zaak voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens', zegt haar Britse advocaat Lewis Power QC. 'Deze jonge vrouw werd ontdaan van haar waardigheid en haar basisrechten. Haar mentale gezondheid lijdt onder deze zaak, ze kreeg de diagnose van post­trau­ma­tisch stress­syn­droom.'

Voor de rechtbank protesteerden tientallen leden van vrouwenrechtenorganisaties tegen de gang van zaken.

De Cypriotische regering heeft al aangegeven een politieke oplossing te zoeken in deze zaak. In een radio-interview achtte minister van Buitenlandse Zaken Nikos Christodoulides dinsdag het mogelijk dat president Nikos Anastasiadis de jonge Britse gratie zou verlenen.

De moeder van de studente zei na de uitspraak: 'In naam van de familie wil ik zeggen dat we erg opgelucht zijn met deze uitspraak. Ik wil ook iedereen bedanken die steun van over heel de wereld steun heeft geuit.'

Verkrachting

De jonge vrouw was afgelopen zomer in juli in de Cypriotische vakantieplaats Ayia Napa, en verklaarde aan de politie dat ze in haar hotelkamer door twaalf Israëlische mannen tussen 15 en 22 jaar oud verkracht was. De beschuldigden konden snel gevonden en opgepakt worden.

Enkele weken later trok de vrouw haar beschuldigingen in een slecht geschreven bekentenis in. Nadien verklaarde ze via Justice Abroad, een organisatie die juridische bijstand biedt in het buitenland en die de tiener vertegenwoordigt, dat ze onder druk was gezet om de verklaring te ondertekenen. De Cypriotische politie zou ook een advocaat geweigerd hebben.

De vrouw werd er daarop door het Cypriotische gerecht van beschuldigd valse verklaringen te hebben afgelegd over ‘een ingebeelde misdaad’. Haar paspoort werd ingetrokken en ze werd opgesloten. De twaalf mannen werden vrijgelaten en keerden ondertussen terug naar Israël.

In de rechtbank bleef de tiener bij de eerste verklaring, en getuigde ze in detail hoe ze werd verkracht nadat ze naar haar hotelkamer was gegaan om seks met wederzijdse toestemming te hebben met een van de mannen. Toch werd de jonge vrouw schuldig bevonden.