Ikea betaalt ouders van peuter die onder kast terechtkwam 46 miljoen dollar
Het advocatenteam van de familie Dudek gaf maandag een persconferentie over de schikking met Ikea. Foto: AP

De Zweedse meubelgigant Ikea zal 46 miljoen dollar betalen aan de ouders van een peuter die in 2017 in Californië om het leven kwam doordat een Ikea-kast op hem viel. Volgens de advocaten van de ouders gaat het om de grootste schikking ooit in de Verenigde Staten vanwege een sterfgeval van een kind.

Er liep destijds al een terugroepactie voor de betreffende Malm-ladekast. Het meubelstuk viel makkelijk om als het niet was verankerd aan de muur. Klanten konden de kast daarom terugbrengen of alsnog verankeringspennen krijgen, maar de ouders van de tweejarige Jozef Dudek hadden die waarschuwing gemist.

Ikea trekt in een verklaring het boetekleed aan. Het concern benadrukt dat geen enkele regeling de tragische situatie kan terugdraaien. ‘We blijven ons inzetten om dit zeer belangrijke probleem op het gebied van veiligheid in huis aan te pakken. Nogmaals, we betuigen onze diepste deelneming.’

De afgelopen jaren zijn meerdere sterfgevallen van peuters in verband gebracht met Ikea-meubels. De Zweedse meubelgigant tastte in 2016 al eens flink in de buidel in een vergelijkbare zaak. Toen werd er 50 miljoen dollar verdeeld over drie families.