Doping-veearts José Landuyt opnieuw veroordeeld
José Landuyt (archiefbeeld) Foto: Photo News

Ooit leverde José Landuyt doping aan wielrenners, maandag werd hij weer veroordeeld, tot 15 maanden cel, voor gesjoemel met verboden paardenmedicijnen. Dat melden Het Laatste Nieuws en De Morgen. De West-Vlaamse veearts houdt ook nu zijn onschuld vol en gaat in beroep.

José Landuyt was in 2003 de spil in het grote dopingschandaal met onder meer Johan Museeuw en Mario De Clercq. Meerdere renners bestelden bij hem onder meer ‘gesneden brood’ of ‘drie wespen’ - codetaal voor doping - met een resem veroordelingen tot gevolg.

Sinds 2011 loopt een nieuw onderzoek naar Landuyt voor het toedienen van verboden medicijnen aan twee renpaarden. Zo diende hij onder meer een medicijn voor mensen met schizofrenie toe én belandde door zijn toedoen een paard in de voedselketen dat niet meer voor menselijke consumptie geschikt was. Wanneer paarden dergelijke middelen krijgen toegediend, moeten ze worden uitgesloten uit de voedselketen.

De rechtbank tilt zwaar aan het feit dat dat hier niet is gebeurd, en veroordeelde Landuyt tot 15 maanden cel en een boete van 6.000 euro. Landuyt liet maandag meteen verstaan in beroep te gaan tegen het vonnis.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in