De voormalige filmproducer Harvey Weinstein is maandag aangekomen op een proces tegen hem voor verkrachting van twee vrouwen. Weinstein kwam het gerechtsgebouw opnieuw binnen met een rollator. Net op de eerste dag van zijn proces in New York, kwam de procureur van Los Angeles met een aankondiging.

De 67-jarige Weinstein kwam in zwart kostuum en dito das naar de start van zijn proces in Manhattan, begeleid door zijn advocaten. Hij werd er opgewacht door verschillende vrouwen die een klacht tegen hem hebben ingediend, onder wie actrices Rosanna Arquette en Rose McGowan. Sommigen hadden plakkaten bij waarop stond 'Justice for survivors'.

Het proces zal meerdere weken duren en draait vooral om twee aanklachten: een vrouw zegt dat ze door Weinstein tot orale seks werd gedwongen, de andere zegt dat ze in 2013 is verkracht. Weinstein riskeert bij een veroordeling levenslange celstraf. Hij pleit onschuldig.

Los Angeles

Niet alleen in New York maar ook in Los Angeles wordt Harvey Weinstein nu strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft de openbaar aanklager aangekondigd. Weinstein wordt daar vervolgd voor twee zaken van seksuele agressie. 

Op 18 februari 2013 verkrachtte Weinstein een vrouw in haar hotelkamer, zegt het parket. De volgende avond randde hij een vrouw aan in een hotel in Beverly Hills. 'De bewijzen zullen aantonen dat de beklaagde zijn macht en invloed gebruikte om zijn slachtoffers te bereiken, en dan gewelddadige misdaden tegen hen pleegde', zegt openbaar aanklager Jackie Lacey.

Meer dan 80 vrouwen hebben Weinstein van grensoverschrijdend gedrag beschuldigd. Er lopen ook nog burgerlijke zaken. Meer dan 30 vrouwen zouden een schikking van 25 miljoen euro hebben gesloten. De schikking staat los van de strafzaak.