Levenslang voor student die tientallen mannen verkrachtte
Foto: AFP

De Indonesische doctorandus Reynhard Sinaga is schuldig bevonden aan 136 verkrachtingen. Hij wordt de ergste serieverkrachter uit de Britse geschiedenis genoemd.

De 36-jarige Sinaga was eerder al veroordeeld tot levenslang. Na deze recentste rechtzaak is hij nu in totaal schuldig bevonden aan 136 verkrachtingen, 8 pogingen tot verkrachting en 15 aanrandingen. Met al zijn veroordelingen komt hij de eerste 30 jaar zeker niet vrij.

In de huidige rechtzaak ging het over 48 mannen, die hij uit cafés en clubs in Manchester naar zijn appartement lokte, waar hij ze drogeerde en verkrachtte. Soms filmde hij dat.

Vrienden van de dader en ook zijn slachtoffers zeggen dat de student overkwam als een brave, vriendelijke man die niet in staat leek om geweld te plegen. Nu wordt hij beschouwd als een ‘monster’ en een ‘kwaadaardig seksueel roofdier’.

Levenslang voor student die tientallen mannen verkrachtte
Foto: via REUTERS

'Bekeren'

Sinaga wachtte zijn slachtoffers vaak op aan nachtclubs in de buurt van zijn woning. Daar stelde hij voor om nog iets te drinken of een taxi te bellen. De jongemannen waren vaak al erg dronken. Voor hij ze verkrachtte, drogeerde hij zijn slachtoffers. Vaak herinnerden ze zich niets meer. Bij vrienden pochte hij dat hij heteroseksuele mannen wou ‘bekeren’, zo schrijft de Britse krant The Guardian. De openbaar aanklager Ian Rushton denkt dat Sinaga er extra plezier in schepte om heteromannen te viseren.

De serieverkrachter werd in juni 2017 opgepakt nadat een slachtoffer was wakker geworden terwijl hij aangerand werd. De politie vond video’s van veel meer verkrachtingen op de smartphone van de dader, en hij verzamelde bovendien ‘trofeeën’ van zijn slachtoffers.

Bankierszoon

De misdaden waarvoor hij veroordeeld is, vonden plaats tussen januari 2015 en juni 2017, maar de politie vermoedt dat hij al jaren eerder is beginnen te verkrachten.

Sinaga werd geboren op het Indonesische eiland Sumatra. In 2007 kwam hij als 24-jarige met een studentenvisum naar het Verenigd Koninkrijk. De volgende tien jaar kreeg hij geld van zijn vader, een Indonesische bankier, die ook zijn studies betaalde.

De student zelf ontkent de beschuldigingen. Volgens hem was de seks altijd met wederzijdse toestemming. Iedere man ging akkoord om gefilmd te worden terwijl ze deden alsof ze sliepen, zo luidde de verdediging. De rechter noemde dat belachelijk.