Het opvallende juweel van Olivia Colman
Foto: EPA-EFE

Wie goed keek, zag dat actrice Olivia Colman een bijzondere ring droeg terwijl ze poseerde met de Golden Globe die ze won voor haar vertolking van de Queen in de Netflix-serie ‘The crown'.

Toen Olivia Colman poseerde met haar Golden Globe, die ze won met haar vertolking van Queen Elizabeth in het laatste seizoen van Netflix-serie The crown, kon je er moeilijk naast kijken. Rond de middelvinger van haar rechterhand zat een schijfvormige ring met de boodschap ‘Equal representation for actresses, 50:50’.

De ring van de Britse actrice, gekleed door ontwerpster Emilia Wickstead in een rode jurk met pofmouwen, is eigenlijk een badge die werd uitgedeeld door de Britse organisatie ERA 50:50. Die organisatie strijdt voor gendergelijkheid onder acteurs, zowel op het theaterpodium als op het scherm. Volgens cijfers op hun website zou in Groot-Brittannië slechts één actrice aan het werk zijn per twee acteurs.

Het is niet de eerste keer dat Colman de ring draagt, en ze is ook niet de enige. De ongelijkheid werd in het verleden al aangekaart door Colmans voorgangster Claire Foy en door Emma Watson, die vorig jaar allebei de badge droegen op de uitreiking van de Golden Globes. Ook actrice en televisiemaakster Phoebe Waller-Bridge droeg dezelfde ring als Colman toen ze in 2017 een Bafta in ontvangst mocht nemen.