De Britse komiek Ricky Gervais heeft andermaal een hoofdrol gespeeld op de Golden Globes. Hij had van tevoren laten weten dat het zijn laatste keer zou zijn als presentator, waardoor hij zich nu minder dan ooit hoefde in te houden.

Gervais grapte onder meer over de lengte van de kleine regisseur Martin Scorcese en de reputatie van Leonardo DiCaprio om te daten met jongere vrouwen. 'Leonardo DiCaprio woonde de première van de film Once upon a time in Hollywood bij, maar tegen het einde was zijn date al te oud voor hem. Zelfs prins Andrew zei: Komaan man, je bent bijna 50.' Het publiek lachte smakelijk, DiCaprio inbegrepen.

Werken voor IS

Zijn scherpste uitspraken deed hij aan het adres van de financiers van de filmsector. 'Jullie zeggen dat jullie zich bewust zijn van alle discriminatie', zei Gervais tegen de acteurs. 'Maar jullie werken wel voor bedrijven als Apple, Amazon en Disney. Als IS met een streamingdienst zou beginnen, zouden jullie toch jullie agent bellen, niet?' Dat was vooral een uithaal naar The morning show op Apple TV+, waar volgens Gervais een duidelijk gebrek is aan moraliteit.

'Als je vanavond een award wint, gebruik dat dan niet als een platform om een politieke boodschap te geven, oké? Jullie zijn niet in een positie om het publiek ergens iets over te vertellen. Jullie weten niets van de echte wereld. De meeste mensen hier hebben nog minder tijd op school doorgebracht dan Greta Thunberg. Als je wint, kom naar hier en aanvaard je award, bedank je agent en God en f*ck off.'