Venezolaanse leger verhindert dat oppositieleider Guaidó kan herkozen worden als parlementsvoorzitter
Venezolaanse militairen verhinderden zondag dat Guaidó kon herkozen worden als parlementsvoorzitter. Foto: AFP

Venezolaanse militairen hebben zondag verhinderd dat zelfverklaard interim-president Juan Guaidó het parlement kon binnengaan, toen daar werd gestemd over het voorzitterschap. Die positie werd door Guaidó bekleed, maar wordt nu geclaimd door een dissident oppositielid dat is toegetreden tot het kamp van president Nicolás Maduro.

President Maduro heeft het dissidente oppositielid Luis Parra zondag ook meteen erkend als nieuwe parlementsvoorzitter. Daarop trokken Guaidó en zijn achterban naar de kantoren van de krant El Nacional in hoofdstad Caracas, waar ze een alternatieve parlementszitting organiseerden. Daar werd Guaidó herverkozen als parlementsvoorzitter.

Op beelden van de staatszender VTV is te zien dat Parra bij het begin van de plenaire zitting naar een megafoon grijpt en zichzelf uitroept tot nieuwe voorzitter.

De oppositieleden die Guaidó steunen, spreken van een ‘parlementaire staatsgreep’. Parra werd benoemd ‘zonder stemming of quorum’, zo klinkt het. Volgens Guaidó hebben bovendien enkel parlementsleden van de meerderheid en oppositieleden die kritisch tegenover hem staan toegang gekregen tot het parlementsgebouw.

Buitenlandse erkenning

Guaidó is een felle tegenstander van huidig president Nicolás Maduro. In januari 2019 riep hij zichzelf uit tot de interim-president van het land. Hij wordt in die functie ook erkend door een 50-tal landen.

Parra is ook lid van de oppositie, maar maakt deel uit van een andere fractie. Hij werd al genoemd in een corruptiezaak.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig