De grote winnaars op de 77ste awardshow van de Golden Globes zijn Sam Mendes en Quentin Tarantino. De grote verliezer is Netflix.

Heel Hollywood en Beyoncé verzamelden om bij een avondje vol champagne en veganistisch eten, zich de mantel te laten uitvegen door de immer vuilgebekte presentator Ricky Gervais. Dat is de korte samenvatting van de uitreiking van de Golden Globes. De langere bevat ook enkele prijzen.

Het werd een avond met minstens één grote verrassing. Heel de zaal verwachtte dat de Golden Globe voor beste dramafilm zou gaan naar The Irishman, een film die Martin Scorsese maakte met dank aan gulle investeringen van Netflix. Maar uiteindelijk ging die naar de oorlogsfilm 1917 van Sam Mendes, een zinderende bioscoopervaring die vanaf woensdag bij ons te zien is. Toen die eerder op de avond de Globe voor beste regisseur ontving, zei Mendes nog dat er geen enkele regisseur ter wereld is die niet in de schaduw staat van Martin Scorsese. Uiteindelijk zou de grote Scorsese samen met Robert De Niro, Joe Pesci en Al Pacino een hele avond moeten toekijken hoe anderen met de prijzen aan de haal gingen. De Niro haalde nog net niet zijn honkbalknuppel boven.

Wie wel een feestje bouwde, was Quentin Tarantino. Hij won voor de derde keer de Golden Globe voor beste scenario, terwijl zijn Once upon a time in Hollywood ook de Globe voor beste komedie kreeg. Met nog een wereldbol voor Brad Pitt ging die film met de meeste prijzen naar huis. Pitt zei dat hij graag zijn moeder had meegenomen naar de show, maar dat dit niet kon. ‘Van elke vrouw die naast me staat, zeggen ze dat ik haar aan het daten ben, dus dat zou maar raar zijn geweest.’

Daarop ging de camera recht naar het gezicht van Jennifer Aniston in de zaal.

Netflix

Zo werd het een goede avond voor de klassieke Hollywoodstudio’s (Universal en Sony) en een slechte avond voor Netflix, met alleen de prijs voor beste actrice in een bijrol, voor de geweldige Laura Dern in Marriage story. Ook op zijn thuisterrein, televisie, moest Netflix de duimen leggen voor anderen: het won slechts één award daar.

Apple, dat voor het eerst genomineerd werd met een serie, bleef met lege handen achter. Apple-baas Tim Cooke moest ondertussen wel aanhoren hoe presentator Ricky Gervais sneerde dat het bedrijf zijn iPhones in sweatshops laat maken.

Hét platform voor prestigeseries is nog steeds HBO, dat een grote avond had met telkens twee prijzen voor Succession en Chernobyl. Phoebe Waller-Bridge mocht twee keer het podium op voor haar Fleabag, dat ze kon maken bij Amazon. Ze zei dat ze blij was dat Barack Obama haar serie ook op zijn lijstje must-sees had gezet, want dat hij al langer ook op haar lijstje staat – ‘en al wie dat niet begrijpt, moet dringend maar eens mijn serie zien’.

Pint in de hand

Dat de Golden Globes verrassen, is op zich niet zo verrassend: het is zelfs eerder traditiegetrouw. De prijzen worden gekozen door de Hollywood Foreign Press Association, een clubje van zo’n 90 buitenlandse verslaggevers in Hollywood die een jaar lang zo hard de celebrities opvrijen dat ze eenmaal per jaar opdagen op hun feestje. En dat deden ze meer dan ooit: de Globes zijn een who’s who van wie ertoe doet in het Amerikaanse entertainment.

Daarmee start wat in de VS bekendstaat als ‘awards season’: de weken richting de belangrijkste filmprijzen, de Oscars. Maar verder moeten ze ook niet al te ernstig worden genomen. De Globes zijn in de eerste plaats een moment voor Hollywood om zich in flashy jurken te hijsen en in de drank te vliegen, voor een show die live op Amerikaanse tv wordt uitgezonden (en bij ons midden in de nacht op tv-zender Zes).

Verder zijn ze een platform voor comedian Ricky Gervais om eens goed uit te halen naar aan- en afwezigen, waaronder Joe Pesci (aanwezig), Leonardo DiCaprio (aanwezig) en Jeffrey Epstein (dood). Gervais had, pint in de hand, de aanwezigen in zijn vlammende openingsspeech aangemaand hun gloedvolle engagement te temperen in hun speeches, want dat zou maar al te hypocriet zijn: ‘Jullie werken voor bedrijven als Apple en Amazon en Disney. Als IS een streamingdienst zou beginnen, zouden jullie vast ook jullie agent bellen voor een contract.’

Maar verschillende deden dat toch, onder wie activiste/actrice Patricia Arquette, die de dreigende oorlog met Iran aanhaalde en ‘een president die tweet over 52 bommen, waaronder op culturele schatten’. Zij was niet de enige die iedereen aanmaande te gaan stemmen.

Branden in Australië

Nog vaker ging het die avond over klimaatopwarming. Russell Crowe kon zijn prijs voor The loudest voice niet ophalen omdat hij zijn gezin moest beschermen van de hevige bosbranden in Australië. Hij liet wel een kritische boodschap voorlezen.

Ook Joaquin Phoenix sneed het onderwerp aan. De acteur houdt niet van het voetlicht en zuchtte diep toen hij afgeroepen werd als beste acteur voor zijn rol in Joker. Hij bedankte nogal geestig de organisatie voor het erkennen van de link tussen veeteelt en klimaatopwarming. ‘Er werden hier vanavond mooie steunbetuigingen uitgesproken voor de situatie in Australië. Maar we moeten meer doen dan dat. Ik ben zelf niet altijd een deugdvol man geweest, maar hopelijk kunnen we samen echte verandering brengen. Het is zeker goed om te gaan stemmen, maar soms moeten we ook zelf durven onze verantwoordelijkheid nemen en veranderingen brengen in ons eigen leven. Ik hoop dat ook iedereen hier zijn steentje wil bijdragen. We moeten, ik zeg maar wat, niet altijd privéjets nemen om naar Palm Springs te gaan.’

FILM

Beste drama: 1917

Beste komedie/musical: Once upon a time in Hollywood

Actrice (drama): Renée Zellweger (Judy)

Acteur (drama): Joaquin Phoenix (Joker)

Regisseur: Sam Mendes (1917)

Scenario: Quentin Tarantino (Once upon a time in Hollywood)

Actrice in een bijrol: Laura Dern (Marriage story)

Acteur in een bijrol: Brad Pitt (Once upon a time in Hollywood)

Buitenlands film: Parasite

Animatie: Missing link

Soundtrack: Hildur Guðnadóttir (Joker)

Song: 'I'm gonna love me again' (Rocketman)

TV

Beste komedie/musical: Fleabag (PrimeVideo) 

Beste dramaserie: Succession (HBO)

Beste mini-serie/film: Chernobyl (HBO)

Acteur (komedie/musical): Ramy Youssef (Ramy)

Actrice (komedie/musical): Phoebe Waller-Bridge (Fleabag)

Acteur (dramaserie): Brian Cox (Succession)

Actrice (dramaserie): Olivia Colman (The crown)

Acteur (mini-serie/film): Russell Crowe (The loudest voice)

Actrice (mini-serie/film): Michelle Williams (Fosse Verdon)

Acteur in bijrol: Stellan Skarsgård(Chernobyl)

Actrice in bijrol: Patricia Arquette (The act)

Oeuvreprijzen

Cecil B. DeMille Award voor Tom Hanks

Carol Burnett Award voor Ellen DeGeneres