Jihadisten vallen Amerikaans-Keniaanse basis aan: drie doden
Archiefbeeld van het aangevallen kamp ‘Camp Simba’. Foto: epa-efe

Strijders van de Somalische terreurorganisatie Al-Shabaab hebben een militaire basis in Kenia aangevallen. Bij de aanval zijn één Amerikaanse soldaat en twee private medewerkers van het Pentagon om het leven gekomen.

In een mededeling die Al-Shabaab verspreidde, zegt de terreurgroep dat de aanval werd uitgevoerd door een ‘groep van elitesoldaten’ die ‘de martelarenbrigade’ wordt genoemd. Doelwit van de aanval was de militaire basis in Manda Bay ‘Camp Simba’. Die is gelegen in de Lamu-archipel in het zuidoosten van het land. Volgens Al-Shabaab is de basis ‘een van de vele lanceerplatformen van de Amerikaanse kruistocht tegen de islam in de regio’.

Volgens het Keniaanse leger gebeurde de aanval rond 5.30 uur ‘s ochtends (3.30 uur Belgische tijd). De strijders van Al-Shabaab werden daarbij ‘succesvol afgeslagen’. Minstens vier van hen kwamen om, luidt het. Door de gevechten ontstond er wel een brand bij de brandstoftanks aan de landingsbaan van de basis. Die is volgens het Keniaanse leger onder controle.

Africom, het Amerikaanse commando in Afrika, zegt zondagavond in een mededeling dat de aanval aan drie mensen het leven heeft gekost. Er raakten ook twee medewerkers van het Pentagon gewond. Hun toestand is stabiel.

De soennitische fundamentalisten van Al-Shabaab strijden in Somalië al jaren om de macht. Sinds 2011 nemen ook Keniaanse troepen deel aan de strijd tegen de terreurgroep, waardoor de terreurorganisatie sindsdien ook regelmatig in Kenia aanslagen uitvoert.