Jonge mannen produceren steeds minder testosteron
Foto: vrt
Jonge Amerikaanse mannen maken een kwart minder mannelijk geslachtshormoon aan dan twintig jaar geleden.

Dat de productie van testosteron, het geslachtshormoon dat is verbonden met een rist mannelijke lichaamskenmerken, terugloopt bij het ouder worden, was al bekend. Maar dat dat ook al veel vroeger gebeurt, in de dertig jaar na de puberteit, is nieuw. Uit onderzoek dat deze maand wordt gepubliceerd in het Journal of Sexual Medicine blijkt dat Amerikaanse mannen jonger dan veertig sinds de eeuwwisseling veel minder testosteron produceren.

De studie volgde meer dan vierduizend volwassenen en jongvolwassenen van 1999 tot 2016, representatief voor de bevolking van de Verenigde Staten.  Bij de gescreende groep mannen, die in 2016 tussen 15 en 39 jaar oud waren, stelden de auteurs een gemiddelde daling van 25 procent vast ten opzichte van de gemeten niveaus in 1999. De cijfers staan te lezen in het abstract van de studie, dat al  beschikbaar is.

Geen sluitende verklaring
Volgens endocrinoloog Guy T’Sjoen (UGent) kan de verminderde hormoonproductie een gevolg zijn van  het vaker voorkomen van overgewicht en obesitas. Het is bekend dat zwaarlijvigheid de productie van testosteron remt. ‘Maar dat verklaart niet alles, want de lagere productie werd ook gemeten bij mannen bij wie de BMI slechts weinig veranderde’, schrijft T’Sjoen (die niet bij deze studie betrokken was) in een e-mail. Hoewel de terugval bij deze groep mannen minder sterk was, bedroeg hij toch nog gemiddeld twintig procent. ‘Voor die mannen hebben we nog geen sluitende verklaring.’  T’Sjoen  verwacht wel dat zal gekeken worden naar een mogelijk effect van hormoonverstorende stoffen in voeding en leefmilieu, hoewel het effect daarvan nog veeleer hypothetisch is.

Een verminderde testosteronproductie kan aan de basis liggen van gezondheidsproblemen als hart- en vaataandoeningen. Een laag testosterongehalte is dan ook een indicator voor een ondermaatse gezondheid.