Infrabel-baas Luc Lallemand vertrekt wellicht naar Franse spoorwegen
Foto: belga
De Franse regering heeft Luc Lallemand, gedelegeerd bestuurder van Infrabel, voorgedragen als hoofd van spoorinfrastructuurbeheerder SNCF Réseau. Dat heeft de Franse spoorwegmaatschappij SNCF bevestigd. Zijn benoeming moet nog worden bevestigd op een ondernemingsraad dinsdag.

Infrabel is binnen de Belgische spoorwegen de beheerder van de spoorinfrastructuur. Als Lallemand SNCF Réseau gaat leiden, zou hij bij de Franse spoorwegen dus een soortgelijke functie krijgen als degene die hij nu in ons land uitoefent. Zijn vertrek zou al over drie maanden een feit kunnen zijn, als de raad van bestuur van de SNCF dinsdag groen licht geeft. En als ook de Franse transportregulator akkoord gaat.

Bij de NMBS wordt verrast gereageerd op het nieuws dat persagentschap Belga zondagmiddag verspreidde. De top van de spoorwegen was naar eigen zeggen helemaal niet op de hoogte.

PS-kabinetten

Lallemand (53) werkt sinds 2002 voor onze spoorwegen. Hij werd er directeur-generaal financiën en lid van het directiecomité. Van bij de aanvang was hij betrokken bij de oprichting van Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegennet, waarvan hij in oktober 2004 gedelegeerd bestuurder en voorzitter van het directiecomité werd. 

Voordat hij bij de spoorwegen werkte, bekleedde Lallemand hoge functies op enkele PS-kabinetten, onder meer van wijlen Michel Daerden (minister van Verkeer) en Laurette Onkelinx (vicepremier).

Lallemand is sinds november vorig jaar waarnemend topman van Infrabel, want die maand liep zijn tweede mandaat bij Infrabel af. Zijn herbenoeming aan het hoofd van de Belgische spoorinfrastructuurbeheerder werd sindsdien nog niet bevestigd. Wellicht koos hij een zeker aanbod van de Franse spoorwegen boven de onzekere benoemingscarrousel in ons land.