VRT, scouts en VUB nemen afscheid van Frederik Vanclooster
Foto: belga
Bij de VRT wordt verslagen gereageerd op het nieuws dat de zoon van twee VRT-journalisten overleden is. Ook bij de scouts en aan de VUB, waar Frederik studeerde, wordt gerouwd.

Duikers van de Vilvoordse brandweer hebben zondagvoormiddag het lichaam van Frederik Vanclooster teruggevonden in het kanaal Brussel-Schelde. De 21-jarige jongeman was vermist sinds 1 januari. (lees hier)

VRT: 'Verslagenheid is groot'

Frederik is de zoon van twee VRT-journalisten, Lucas Vanclooster en Kristien Bonneure. 'De verslagenheid onder hun collega’s is groot', klinkt het bij de openbare omroep. 'Dit is heel aangrijpend nieuws, we leven erg mee met de familie in deze moeilijke omstandigheden.'

Ook bij de Scouts en Gidsen Vilvoorde wordt verslagen gereageerd op de vondst van het lichaam van Frederik Vanclooster. De 21-jarige jongeman was een van de leiders van de Akabe-tak, de tak binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen die zich inzet voor scouting voor jongeren met een handicap.

'De groepsleiding en de scoutsgroep zijn op dit moment niet in staat om hierop te reageren', meldt de groepsleiding in een korte mededeling. 'Het ongeloof en het verdriet zijn op dit moment veel te groot. De verslagenheid bij de scoutsgroep is momenteel onbeschrijflijk. Wel wensen we graag ter ere van Frederik mee te geven dat hij een zeer toegewijde en verantwoordelijke jongeman was die door iedereen geliefd was.'

Moment van stilte

De VUB heeft aan de organisatoren van de Brussels Universities Cyclocross, die vandaag plaatsvindt op de campus van de VUB en de ULB, gevraagd om een stiltemoment te organiseren naar aanleiding van het overlijden van Frederik Vanclooster. Dat meldt vicerector Romain Meeusen.

Al vrij snel na het bericht van de verdwijning van Frederik Vanclooster had de VUB beslist de studentenpsychologen van de universiteit in te zetten om haar studiegenoten of andere studenten die daar nood aan hadden, bij te staan. Daar is duidelijk respons op gekomen, aldus vicerector Romain Meeusen.

'We hadden ook al voorzien om een aandachtsmoment te organiseren op de Brussels Universities Cyclocross die vandaag plaatsvindt', zegt de vicerector. 'Toen deze voormiddag het droevige nieuws kwam, hebben we aan de organisatoren gevraagd om daar een stiltemoment van te maken, en hebben we aan de VRT gevraagd om dat ook in haar verslaggeving te duiden. We leven heel hard mee met de familie van Frederik en met de medestudenten. Dit nieuws heeft een grote impact, zowel op zijn medestudenten als op de hele studentengemeenschap.'

'Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van Frederik en naar iedereen die hem gekend heeft', zegt rector Caroline Pauwels op VUBToday. 'Het verlies laat ons stil worden. Op zulke momenten vinden wij als universitaire gemeenschap ook steun bij en aan elkaar.'

Studenten kunnen nog steeds terecht bij een studentenpsycholoog van de dienst studiebegeleiding. Dat kan via 02 629 23 06 en op het mailadres begeleiding@vub.be.