Sofie Lenaerts is eerste Belgische die hoogste berg van elk continent heeft beklommen
Lenaerts tijdens een andere expeditie Foto: Liesbeth Verhulst
Sofie Lenaerts, politie-inspecteur en gezicht van het verkeersprogramma 'Kijk uit' op Eén, stond vrijdag op de top van Mount Vinson, de hoogste berg van Antarctica. Ze is de allereerste Belgische vrouw die op elk continent de hoogste top heeft bereikt.

Het doel om de de zeven hoogste toppen op elk continent te beklimmen kwam er in 2016. Toen stond Sofie Lenaerts bovenop de Mount Everest, de hoogste ter wereld, en besefte ze dat ze eigenlijk al op vier van de zeven continenten de hoogste berg had beklommen.

Na Europa (de Elbroes - 5.642 meter), Zuid-Amerika (de Aconcagua - 6.962 meter), Noord-Amerika (de Denali - 6.194 meter) en Azië (Mount Everest - 8.848 meter) moest ze enkel nog Oceanië, Afrika en Antarctica toevoegen aan de lijst.

In 2017 beklom ze de Carstenz Pyramid in het Indonesische Papoea - 4.884 meter hoog - en in 2018 stond de Kilimanjaro in Tanzania op het programma - 5.895 meter hoog.

Op 30 december begonnen Lenaerts en haar team uiteindelijk aan de klim van de Mount Vinson op Antarctica, de laatste top die ze moest afvinken. Door de zware weersomstandigheden was dat allesbehalve evident. En ook de reis ernaartoe was al een onderneming: eerst met een vliegtuig tot op een grote gletsjer, en vandaar met een klein propellervliegtuigje naar het basiskamp.

'We hebben in totaal elf uur gedaan over de klim naar de top, in temperaturen tussen de min 30 en de min 40 graden Celsius', vertelde Lenaerts per satelliettelefoon aan de VRT. 'Er was ook weinig zicht. Maar op de top was er zon en viel de wind weg, dus het was ongelofelijk mooi om toch van de top te kunnen genieten.'

De 44-jarige Lenaerts is overigens niet alleen de eerste Belgische vrouw die kan zeggen dat ze op elk continent de hoogste top heeft bereikt, maar ook de eerste vrouw in de hele Benelux.