Olieverwerkend bedrijf veroorzaakt ‘chemische’ geur in Antwerpen en omgeving
Foto: Katrijn Van Giel

In Antwerpen en omgeving hebben de brandweer en andere hulpdiensten vrijdagavond heel wat oproepen gekregen voor een vreemde, chemische geur. Metingen door de brandweer uitgewezen dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Het probleem zou ontstaan zijn bij een olieverwerkend bedrijf in de haven, de geurhinder kan nog even duren.

Het Vlaams departement Omgeving liet vrijdagavond weten dat twee milieu-inspecteurs op basis van eliminatie de bron van de geurhinder eenduidig hebben vastgesteld bij het olieverwerkend bedrijf ATPC. ‘Een controle wees uit dat het bedrijf eind 2019 startte met de verwerking van een nieuw type ruwe olie, die sterk geurend blijkt te zijn en meer geurhinder geeft dan verwacht’, zegt de overheidsdienst.

Op aangeven van de inspecteurs beperkt het bedrijf sinds vrijdagavond enerzijds de raffinagecapaciteit en anderzijds het aandeel van het nieuwe type olie tot de raffinaderij zondag in jaarlijkse shutdown gaat. Door de shutdown, omwille van onderhoudswerken, ligt de productie sowieso stil tot midden februari. ‘Bijkomend heeft het bedrijf naar aanleiding van de vaststellingen van de inspecteurs door een technische aanpassing een geurbron geëlimineerd’, zegt het departement. ‘De milieu-inspectie volgt dit verder op en zal nagaan in hoeverre er nog bijkomende maatregelen nodig blijken.’