Geen vlees op Golden Globes
Een foto van het hoofdgerecht, risotto met wilde paddenstoelen, 'coquilles' van oesterzwammen en spruitjes Foto: Leslie Grow/Golden Globe Awards via AP

De genomineerden van de Golden Globes krijgen aanstaande zondag een veganistische maaltijd voorgeschoteld. De vakvereniging van buitenlandse filmjournalisten, die de filmprijzen uitreikt, wil de ceremonie zo klimaatneutraal mogelijk maken. Leonardo DiCaprio is alvast fan.

Zondagavond worden de Golden Globes uitgereikt in Beverly Hills. Opdat er geen knorrige magen zijn tijdens de uitreikingsceremonie in het Beverly Hilton Hotel, worden de gasten voordien getrakteerd op een diner.

Veganisten en vegetariërs in Hollywood zullen zich dit jaar niet opnieuw in bochten moeten wringen, want de organisatie serveert voor het eerst een volledig plantaardig menu, zo maakte persbureau AP bekend. Hollywood Foreign Press Association, het clubje filmjournalisten dat de Globes uitreikt, wil zo het bewustzijn rond het klimaat en voedselconsumptie verhogen.

‘Het voedsel dat we eten, de manier hoe we ons voedsel telen en het afval weggooien is een van de grootste oorzaken van de klimaatcrisis’, aldus HFPA-voorzitter Lorenzo Soria aan AP.

De beslissing werd pas twee weken geleden genomen, Tot vorige week stond er nog een stukje vis op het menu, verklapte chef Matthew Morgan van het Beverly Hilton Hotel. Maar hij slaagde er op die korte tijd toch in een volwaardig plantaardig menu samen te stellen, met onder andere een risotto met wilde paddenstoelen, 'coquilles' van oesterzwammen en spruitjes.

De keuze voor een veganistisch menu werd alvast toegejuicht door acteurs Leonardo DiCaprio en Mark Ruffalo. DiCaprio bedankte de organisatie, terwijl Ruffalo op Twitter schreef dat ‘vegetarische gerechten heerlijk en gezond zijn, en broeikasgassen evenveel terugdringen als rijden met elektrische wagens’. ‘De HFPA moet hiervoor worden geprezen en alle andere uitreikingsceremonies zouden deze beslissing moeten volgen’, aldus nog de acteur.

Het is maar een van de maatregelen. Gasten worden in elektrische auto’s aangevoerd, alle water zal worden geserveerd in glazen flessen en de rode loper zal worden hergebruikt bij andere evenementen.